Свалиха единия от протестиращите турски работници на строеж в Перник, предаде репортер на БТА от мястото на събитието, а малко по-късно слезе и вторият.

Двамата работници отказваха да слязат от шестия етаж цял ден, докато не им бъдат изплатени дължимите им трудови възнаграждения.

Всички задължения за новостроящата се кооперация в центъра на Перник към строителите са изплатени, заяви възложителят Иван Анев. По думите му главен изпълнител на обекта е столичната фирма "ВДЗ Билд", която е изплатила също всичко на наетия от нея подизпълнител.

Още снимки от случилото се днес в Перник ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: БТА

Анев заяви, че не знае и не уточни кой е този подизпълнител, но според него двамата работници имат претенции за неизплатени трудови възнаграждения за други обекти.

От кърджалийската фирма има уверение, че ще бъдат изплатени частично възнаграждения, а след това ще се пристъпи към подписването на споразумения за останалата част от сумата.

Кметът на Перник Станислав Владимиров лично се качи при работниците, за да ги увещава да слязат. Заедно с него с мъжете на перваза е разговарял и психолог.

Снимка: ZaPernik.com

Казусът е сложен - обектът е с български инвеститор-строител, кърджалийска фирма, която е посредник, и турска фирма, която е наела работниците от Турция. Кой по веригата носи вина за неуредените финансови взаимоотношения с работниците, тепърва ще се изяснява, каза Владимиров. Той подчерта, че се водят разговори с всички по веригата.

"Институциите поеха ангажименти случаят да бъде разплетен докрай", заяви кметът на Перник, след като слезе заедно с втория турски работник от последния етаж на кооперацията в Перник.

"Водихме дълъг човешки разговор", добави Владимиров, цитиран от БТА. Единият от работниците е разказал в детайли пред пернишкия кмет за няколкомесечния му престой в България и какво се е случило. Той e обвинил в некоректно отношение посредника, поканил турската фирма. В случая се касае и за други обекти в страната, поясни кметът.

"Още тази вечер започва досъдебно производство", заяви Владимиров. По думите му всички институции са били на място. "Необходимо беше време, за да разберат турските работници, че нашата държава има отношение към казуса", подчерта Владимиров. Той е убеден, че българските институции ще си свършат работата, за да възтържествува справедливостта.

Двамата работници са слезли, защото са били убедени, че не този е пътят, за да постигнат целта си. Те са закарани в Спешното отделение на пернишката болница, а единият от тях не се е чувствал добре.