Жена е с тежки изгаряния след взрив на къща в Костинброд тази сутрин. Ексползията е причинена от изтичане на газ след като газовата тръба пред къщата е спукана от фирмата, ремонтираща тротоара отпред, съобщиха от общината.

Инцидентът е станал на улица "Обединена" 130 в града. Докато копае, багерисът пука газовата тръба, която е била на 30 сантиметра от имота.

Вследствие на изтичането на газ се е получило възпламеняване, като от пожара е засегната фасадата на близката къща, казаха още от ОД на МВР. В резултат на това е пострадалата жената, която е с 28 % изгаряния и е противошокова зала на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Пирогов".

Жената е 78-годишна с втора степен изгаряния по главата, ръцете и краката ѝ, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Сигналът за помощ е постъпил в 9:39 ч., а медицинският екип се е отзовал веднага.

Снимка: Скрийншот от bTV

Извършваните ремонтите са били част от рехабилитация на пътя за смяна на тротоари.

Пострадалата къща е двуетажна с таванско помещение. Не е разрушена, но е обгоряла.

Снимка: Скрийншот от bTV

Пострадалите ще бъдат обзщетени, съобщи кметът на Костинброд Трайко Младенов. По думите му по околните къщи има счупени прозорци и нарушаване на изолацията, както счупени прозорци на автомобилите, които са били в близост.

"Ще съставим утре комисия от Община Костинброд, която да оцени щетите след спуканата газопроводна тръба. В комисията ще участват инженер-конструктори, архитекти, представители на дружеството, което подава газ, както и фирмата-строител. Общината ще направи всичко необходимо, за да бъдат отстранени всички щети", каза кметът пред БТА.

Няма други пострадали хора, обясни кметът и допълни, че у живущите в близост "има голям уплах, защото взривът е би изключително силен".

На място има представители от Областната дирекция на МВР, областният управител на Софийска област, както и представители от Агенция за социално подпомагане, обясни Младенов. По думите му ще бъдат направени три експертизи, за да може в края на деня представители от Общината да започнат да разчистват отломките от пострадалата къща.

Кметът на община Костинброд посочи, че Агенция за социално подпомагане вече е гарантирала, че ще даде еднократни помощи. От наша страна ще се постараем всички материални щети да бъдат отстранени, посочи още Младенов.

Той обясни още, че са изискали оценка от експерти на място, които да установят дълбочината, на която е изградена газовата инсталация и в същото време да бъде направен анализ къде е грешката - дали е в газоразпределителното дружество, или в строителите, които са били на обекта.

Младенов каза още, че газоподаването е спряно и все още не е ясно кога ще бъде възстановено. По думите му тази ситуация е създала проблем и на останалите граждани на Костинброд, защото ул. "Обединена" е основна пътна артерия. Тя свързва няколко квартала на града с централната градска част, обясни кметът. Той допълни, че е направена съответната временна организация, а автобусите преминават през бул. "Ломско шосе".