Продължава издирването на алпиниста ни Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите от 3 май.

Тази сутрин в 2:30 ч. българско време (5:30 ч. непалско) са излетели два хеликоптера с екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери.

Режисьорът Поли Генчева, която е в района и следи всички действия, които се предприемат там, съобщи пред NOVA, че спасители са стигнали до базовия лагер, презаредили са и са тръгнали към лагер 2. Кръжали са дълго над него и са се насочили към лагер 3. Успели са да стигнат малко под върха.

За съжаление времето и силния вятър са принудили двата хеликоптера отново да преустановят мисията по въздух. Отправили са се към базата в Катманду. Надеждата е да успеят да излетят отново. 

Очаква се до няколко часа наемните спасителите, които търсят алпиниста Боян Петров, да стигнат втория лагер, където има вероятност да се намира сънародникът ни. Предстои анализ и обследване на събраната до този момент информация от камерите на хеликоптерите.

Китай ангажира близо 100 души за акцията - спасители, медици, логистични екипи. Усилията им продължават.

Спасителите казват, че времето днес е малко по-благоприятно от вчера, въпреки, че и днес има вятър. В екипа е българинът Кирил Петков, който е заминавал заедно с баща си, за да помогнат с координацията между правителствата.