Локализиран е пожарът край село Изворище, който се разрази в следобедните часове вчера. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Огънят е локализиран около 01:10 часа, информираха от полицията. По първоначални данни пламъците са тръгнали от село Изворище, а силният вятър е насочил огъня и към съседните села Миролюбово и Брястовец, както и към вилната местност Сухото дере.

Горели са сухи треви, ниска храстова растителност и борова гора, добавя БТА.

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) съобщиха на своя уеб сайт, че пожарът е обхванал над 15 000 декара. На място са били изпратени 14 пожарни автомобила на службите от Бургас, Сливен и Ямбол. В село Изворище са изгорели пет къщи, от които една обитаема, добавиха от ГДПБЗН.

От ОД на МВР-Бургас допълниха, че през нощта в района е имало дежурни пожарни автомобили, заради телеещи огнища.

На мястото на инцидента снощи пристигнаха директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Бургас комисар Николай Николаев и кметът на Бургас Димитър Николов. В телефонен разговор за БТА Николов информира, че силният вятър затруднява локализирането на огъня. В помощ на бургаските огнеборци са били и десетки доброволци от селата.

В профила си във "Фейсбук" Николов написа, че снощи са били евакуирани няколко души от вилната зона Сухото дере и от село Изворище.

По думите на Николов това е осмият пожар в района и според него става дума за човешка небрежност.