Необезопасен рафт от шкаф падна и ампутира част от пръстите на 2-годишно момиченце в детска градина в София. Директорката на градината не e съобщила за инцидента на работодателя си - Столичната община, казаха от Дирекция "Образование".

Инцидентът станал в 151-ва детска градина на улица "Оборище" в сряда вечерта. Снимки с ръката на пострадалото дете бяха публикувани в социалните мрежи с позволение на майката.

Вижте снимките (18+) >>>

"Момиченцето е сипвало вода, която е точно до този шкаф. Тя се е протегнала да вземе един балон. Секциите са нови, досега никога не е имало проблеми. Паднал е рафт, няма счупени фаланги, няма премазани пръсти - леко е засегната плътта. Зашито е и дано детето се оправи бързо", обясни учителката в детската градина Нина Стоименова.

На снимките обаче се вижда, че част от пръстчетата на момиченцето буквално са отрязани.

"Дали се е качвало детето, дали е било долу или шкафът е паднал, виновни са възрастните и вие знаете това, това са учители и най-вече директорът, която не е обезопасила всички тези мебели", коментира пред БНТ Емил Миков, главен експерт в Столична община.

По време на инцидента в групата е имало само един преподавател.

"По принцип лелите, помощният персонал са до 16.30 часа. След това учителката остава сама с всички деца. Капацитетът е 25, ние гледаме много повече. Колежката е изключително отговорна, така че съжалявам наистина, но това е положението", поясни Стоименова.

Въпреки че със заповед на министъра на образованието всяка детска градина и училище трябва да съобщава за станал инцидент максимум до час след случилото се, ръководството в тази детска градина запазва пълно мълчание дни наред.

"Това, което тя неглижира е, че пръстчетата му просто били притиснати, но не каза, че е такова тежко състоянието. Това ние го разбираме от родителите, които са изкарали съответните медицински документи", поясни Миков.

От общината тепърва ще проверяват има ли необезопасени мебели в градината и можел ли е инцидентът да бъде предотвратен. Директорката на градината Мирела Гошкарян е в болнични от днес сутринта.

Родителите на детето са категорични, че ще търсят правата си в съда.