Шестима души са пострадали при верижна катастрофа на магистрала "Тракия" в ранния следобед днес, съобщи "Фокус". Ударили са се три коли.

Инцидентът е станал в близост до Стара Загора на км 217.

По-тежко са пострадали двама души, които са с опасност за живота. Настанени са в университетската болница в Стара Загора.

Пред БНТ проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" заяви, че трима от шестимата пострадали са в реанимация.

Водачите са тествани за употреба на алкохол, отчетен е отрицателен резултат.

Известният пловдивския медик и общински съветник д-р Веселка Христамян пусна снимки от мястото на сблъсъка. Тя поясни, че се оказала случаен свидетел на инцидента.

"Прибирах се към Пловдив, тъй като тази вечер имам нощно дежурство. Видях няколко ударени и смачкани коли и пострадали хора, които викаха за помощ. Слязох и заедно с още един лекар от Пловдив - д-р Симеон Костадинов, който също минаваше оттам, отидохме да помогнем на ранените", заяви за "24 часа" д-р Христамян. Тя поясни, че поне шестима души са получили сериозни травми от катастрофата.

"С колегите превързвахме пострадалите, поставяхме абокати, успокоявахме хората. Помощ оказаха пътуващи по магистралата. Пристигналите линейки откараха ранените към болницата в Стара Загора", добави още д-р Христамян. Тя поясни, че днешният инцидент отново е показал, че у нас има спешна нужда от медицински хеликоптери.

"Ако имахме в действие такива вертолети, на ранените щеше да бъде оказана по бърза помощ и транспортирани в болница. Заради многото коли на магистралата линейките трудно си пробиваха път", добави още д-р Христамян. Тя поясни, че нито един от ранените не бил с травми, което да се окажат фатални за живота му.

Снимка: Веселка Христамян, фейсбук

"Хора, за пореден път отправям призив! Шофирайте внимателно! Спазвайте пътните правила, ограниченията за скорост и отчитайте натоварването в избраните за пътуване часове! Цената за това се измерва в човешки животи!

Нека не забравяме, че като участници в движението и пътници, всички сме нечии деца, родители, близки. Длъжни сме да се пазим взаимно", призова д-р Веселка Христамян.