Използването на лютивия спрей на протеста в събота в София е било регламентирано и с цел спасяване на затиснати хора, но частично провалено от вятъра. Така от СДВР виждат инцидента.

Кадрите, на които се вижда как предимно служители на реда страдат от ефектите на сълзотворното вещество, предизвикаха множество коментари в социалните мрежи.

Днес на брифинг началникът на "Охранителна полиция" в СДВР Борислав Муеров подчерта на няколко пъти, че протестът е бил нерегламентиран. Той посочи, че в него са участвали около 250 човека, които не се подчинявали на полицейските разпореждания и се държали вулгарно към униформените, но същевременно от полицията не били изненадани.

Така, по думите му, се стигнало до ситуация в района на Партийния дом, при която няколко души били притиснати от останалите протестиращи до паркиран полицейски автомобил. Водачът му преценил, че единственият начин да се предотврати инцидент с тежко пострадали в бутаницата е да използва спрея. Заради обърнатото течение на вятъра точно в този момент, спреят попаднал и в очите на униформените.

"Там са доста променящи се атмосферните условия. Когато натиснал бутона на спрея е било нормално, но после веднага се е обърнало течението на вятъра така, че всички са пострадали от самия спрей", обясни Муеров, цитиран от bTV.

Началникът на "Специализирани полицейски сили" и ръководител на операцията Радослав Стойнев беше категоричен, че униформеният е имал добър поглед върху ситуацията и е решил, че няма време да слиза от буса.

"Провежда се обучение, всеки един служител, който използва такова средство, предварително е изпитал върху себе си действието му", подчерта той.

Защо обаче полицаите не са със защитно облекло? "Когато има такова мероприятие и оборудваме полицейските служители със снаряжение, ефектът е отрицателен спрямо гражданите", отговори Муеров.

Той беше категоричен, че и друг път се е налагало да се използва такъв спрей.

"При грубо нарушаване на обществения ред в циганските махали можем да използваме такова нещо", коментира Муеров.

Лютивият спрей не е бил пръскан по футболни агитки досега.