Бременна кобила от село Разград е била евтаназирана заради положителна проба за заразно заболяване - инфекциозна анемия при конете. 

Преди около две седмици ветеринар към ОДБХ-Монтана събрал кръвни проби по конете за изследване. Оказало се, че кобилата Преслава е дала положителна проба за инфекциозното заболяване, предавано през мухите, които живеят около конете. 

Евтаназирането трябвало да стане още на 10 ноември, но заради недоволството на местните било отложено за повторен резултат. Местните казват, че ако има находка на такова заболяване, от Българската агенция за безопасност на храните трябва да я обявят на сайта си. Въпреки че евтаназията била планирана, там нямало такава информация. 

Хората в селото, подкрепени и от мащабна кампания във Facebook, се зарекоха, че ще блокират пътя до имота на Румен Радков с каруци, коли и каквото още може и няма да допуснат умъртвяване на животното. 

  

По информация на БНТ вторите резултати са излезли в понеделник и тази сутрин Агенцията по безопасност на храните с въоръжена охрана е извела кончето и го е умъртвила. 

Заболяването е нелечимо и няма ваксина срещу него. При евтаназия на животно и то, когато се касае за особено опасни заразни болести, физиологичното състояние бременност не е индикация, че може да бъде отложена евтаназията, обяснява д-р Людмил Антов, заместник-председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. 

Собственикът на кобилата Румен Радков заведе дело срещу заповедта на БАБХ. Пред "България Днес" той разказа преди дни, че животното е видимо здраво и няма никакви признаци на заболяване.

През 2018 г. подобен казус с бременната крава Пенка също придоби популярност, но славата ѝ излезе и от пределите на страната ни. Без да иска животното се озовало на сръбска територия, където прекарва две седмици.

Когато собственикът ѝ Иван Харалампиев се опита да го върне обратно, властите искаха да бъде умъртвено, тъй като е било на територията на държава извън ЕС и може да пренася болести. Случаят обаче трогна хиляди във Facebook, както и световните медии, и се поде мащабна кампания за помилването ѝ. Случаят стигна до ЕП, а в кампанията за това да остане жива се включи и Пол Макартни. След редица тестове ветеринарните власти у нас все пак потвърдиха, че Пенка е здрава.