Мъж от Асеновград доказва за трети път, че не шофира дрогиран, съобщива NOVA.

Емил Узунов от Асеновград преди време заяви, че няма да напуска дома си на определена дата през следващите няколко години. Причината - през преходните две години той на два пъти преживя ужасен шок. Оказа се уличен, че шофира след употреба на наркотици.

Животът му се върти в особен кръговрат. Спират го, дава първоначално положителен полеви тест за употреба на наркотици, слагат му белезници, карат го в болница. Дава проби за кръвен тест, обискират дома му, задържат го в полицията, образуват му досъдебно производство, освобождават го, излизат след няколко месеца резултатите от кръвните му проби, които се оказват отрицателни, оневиняват го, връщат му книжката.

Минава кратък период, спират го отново. Тази година Узунов отново е спрян. И отново е с положителен тест за наркотици.

Сега очаква за трети път резултатите от кръвните проби, които да докажат, че не е употребил амфетамини.

Той, обаче, твърди че този проблем създава грижи на семейството му, в работата му и се отразява на социалните му контакти.

След като в началото на седмица започнаха масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици, бяха открити случаи с униформени, дали положителни проби за дрога. Тогава се заговори, че тестовете не отчитат съвсем правилно и на тях не може напълно да се вярва, тъй като много хора, приемащи определени лекарства, може да отчетат положителен резултат на такъв тест. Но до този момент полицаите не приемаха тази теза. Едва, когато не бяха подложени на същите проби, признаха, че грешки се отчитат. А истината се установява едва след дълъг период от време, когато е готов резултатът от кръвната проба, изследвана в единствената лаборатория в страната ни.

Експерти вече изразиха мнение, че е нужно преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Check, който установява шофирал ли е водачът под влияние на наркотични вещества.

"Положителен тест за амфетамин може да се даде и след употреба на комбинирани медикаменти за настинка. Веществото псевдоефедрин, което се съдържа в много лекарства, дава такъв фалшив резултат", обясни академик Добрин Свинаров от Клиничната лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска".

По думите му трябва да се спазват правилата за токсикологичния анализ.

"Негативният полеви тест може да не означава чист човек, от друга страна позитивният тест е възможно да е обременен от грешка, която е декларирана в спецификата на всеки тест. Кръвният тест е потвърдителният", поясни той.

По думите му у нас трябва да се изградят 6-8 ларобатории, където кръвните проби да може да се изследват.