Водата в река Струма е оцветена в червено на територията на Перник, съобщиха от общината. За замърсяването е подаден сигнал в РИОСВ - Перник. Екип от екоинспекцията е започнал проверка по случая.

Вижте снимки >>

Замърсяването на рекета е на територията на квартал "Димова махала", алармират перничани. Хората са изумени от гледката на реката. На този етап не се съобщава за мъртва риба в района.

От риболовен клуб "Балканка" публикуваха снимки на червените води на Струма с гневен пост:

"Нено Димов още ли е министър? Сигурно в програмата Му за управление, с която е спечелил избори, на които не се е Явявал заедно с ВМРО ли беше или с ГЕРБ /понеже той е от тях всъщност/, пише, че половин България ще седи без вода за пиене в нормална по влажност година, а останалата половина от реките ще ги изкопае, изрине или изтрови в угода на свързаните с властта фирми? Продължавайте да го държите, Той Може Много Повече!"

Снимка: Фейсбук профил на риболовен клуб "БАЛКАНКА"

Днешното замърсяване на реката е поредното в района на Перник. През лятото Струма при Перник на няколко пъти осъмна, покрита с гъста бяла пяна. Това се случи и на 3 октомври.

Според местни рибари, които доброволно охраняват и почистват язовир "Пчелина", в продължение на четири месеца реката е текла в различни цветове - червена, жълта, имало и пяна. Всичко това доведе и до протест през миналия месец пред Регионалната инспекция по околна среда и води, която, според тях, не взима никакви мерки. Рибарите символично погребаха реката пред инспекцията.

Преди два дни Апелативна прокуратура-София образувано досъдебно производство по жалба на риболовен клуб "Балканка" за замърсяване на яз. Пчелина и р. Струма от местния ВЕЦ.