Рибари от Перник протестираха срещу замърсяването на река Струма и язовир "Пчелина" пред Регионалната инспекция по околна среда и води, която, според тях, не взима никакви мерки. Те поставиха и символичен ковчег.

"Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви мерки за това", каза Марио Антонов, който е сред организаторите на протеста и лицето на Централната рибно-опазваща организация.

Сигналите за проблема са от преди няколко месеца. Тогава областният управител на Перник обяви, че са взети проби, които показват занижени нива на кислород в дълбочина. Язовирът се пълни от р. Струма, която минава през индустриалната зона на Перник и често бива замърсявана. Последният случай е от преди месец, когато от водоема изплуваха тонове мъртва риба.

"Гледката беше потресаваща. Още от май река Струма тече мътна, черна, червена, кафява, сива. Реката беше замърсена от силно отровни промишлени води от предприятията на територията. Въпреки многобройните ни сигнали и апели към общината, РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция-Запад - кучетата си лаят, керванът си върви. Не сме получили отговор, за тях виновен няма", каза Марио Антонов.

По думите му, той и негови приятели-доброволци са установили, че в язовир "Пчелина" е измряла 2 тона риба, а държавните институции всъщност и това не са направили. Антонов е уверен, че причината е замърсяване с промишлени води.

Антонов показа и две изследвания - от лаборатория от Казанлък и от Финландия, които показват наличие на множество тежки метали, включително алуминий, арсен, бор, волфрам, живак, манган, никел. Той добави, че не може да посочи виновните фирми, защото той и приятелите му са граждани, не разследващи органи.

Дошла на протеста жена обаче показа пред Actualno.com снимки как се хвърлят боклуци, включително с контейнери, а след сигнализиране за случая получила отговор - запишете номерата на превозните средства, които го правят ...

От екоинспекцията казват, "Пчелина" е построен с цел да бъде утайник на промишлените води, формирани от дейността на индустриалните предприятия в района, и всяка година по едно и също време рибата във водоема умира. Отхвърлят  и твърденията, че не изпълняват правомощията си по закон.

"Проверени са 12 предприятия от началото на годината. При установяване на превишаване на дори един от показателите, те са санкционирани. Има санкционирани 6 промишлени обекта. На всички сигнали е реагирано своевременно и при установяване на нарушител също са предприемани административно-наказателни действия. Не може да говорим за тотално замърсяване", заяви Анелия Дренска от РИОСВ - Перник пред NOVA.

По думите ѝ е правена проверка в акредитирана лаборатория, която установила по-топла вода, което понижило нивото на кислород в Пчелина т.е. - битово-фекално замърсяване, не промишлено.

"Всяка намеса в язовира ще влоши състоянието - затова всяко зарибяване трябва да бъде съгласувано", каза още Дренска специално за състоянието на "Пчелина".

Същевременно Светослав Токов от ИАРА коментира, че е присъствал на всички зарибявания и те били с необходимите документи. Той смята и, че оправданията на екоминистъра Нено Димов, на РИОСВ и Басейнова дирекция за природни причини са несъстоятелни. Марио Антонов пък настоя, че язовирът не е направен като утайник, както твърди Дренска.

"Искам госпожата да ми покаже един закон, според който река Струма е отпаден канал", каза той.

"Казах, че язовирът е строен като утайник през 1975 година - може да се провери и в доклада на БАН", отвърна тя.

"Това, че институциите сте го превърнали в утайник, не значи, че е такъв", заяви Антонов.

Той се оплака и, че всъщност работата със санкциите не е ден за ден - ако днес замърсяваш, акт, ако утре пак го правиш - нов акт. За финал Марио Антонов предупреди, че ако държавата не вземе мерки за спиране на замърсяването на река Струма и на язовир "Пчелина", ще има нов протест, този път в София. Ще подадем и сигнал до ЕК, уточни Антонов.