Прокуратурата се зае н пожара, който изпепели емблематичната сграда "Купола" в Благоевград, която огнеборци гасиха часове наред.

Една от версиите на разследващите е умишлен палеж, тъй като на записи от камерите, предоставени от един от собствениците на помещение, е забелязан подозрителен мъжq минал непосредствено преди пожара покрай елeкприческото табло от външната страна на зданието. Секунди след това пламъците лумват, съобщи bTV.

Другата версия е късо съединение.

"От изключване на електричеството и включването на СОТ-а е станало нещо като късо съединение в електрическото табло на фирма "Балкантон", което е пиано бар", заяви Борислав Ковачки, административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград.

Според собственика на пиано бара обаче електрическото табло е на всички обекти в сградата.

"Засега вътре няма щети, щетите са отвън пред вратите и таблото. Няма жертви, това е най-важното, тези другите щети ще се оправят по някакъв начин", обясни Красимир Цуцаков.

Повечето търговци нямат застраховки. Изгорялата сграда е частна собственост.

Около 6,30 тази сутрин силен гръм разтърсва центъра на Благоевград. Живеещи наблизо виждат пламъци да излизат от пиано бара в сградата и подават сигнал на тел. 112. Започва евакуация на семействата, които живеят в близост. Пожарникари изнасят на ръце и трудноподвижна 90-годишна жена. В продължение на часове над 20 огнеборци се опитват да потушат огъня.

В "Купола" се помещават две дискотеки, ресторант, банков офис и други търговски обекти. Всички те със сериозни материални щети.

Повечето собственици не са застраховали обектите си в частната сграда.