Варненецът Теодор Николов, срещу когото бе образувано досъдебно производство за закана за убийство към премиера Бойко Борисов, се бори за живота си. Новината беше разпространена от негови приятели във Фейсбук. Информацията гласи, че 47-годишният мъж е хоспитализиран във варненската Военна болница с изгаряния "между 50 и 60%" и непосредствена опасност за живота.

"Теодор е в изкуствена кома. Така го държат и това ни казаха. Пострадал е от газова бутилка. Към момента не може да се каже дали е било битов инцидент, или има външна намеса. Сега важното е да се дари кръв. Всеки, който има желание, може да направи това. Важно е да се каже, че дарената кръв е за Теодор Чавдаров Николов. И е добре хората да са от региона на Варна, Шумен, Разград и т-н., защото било град за град или за близък такъв", обясни пред Dir.bg Тодор, който е приятел на пострадалия.

Инцидентът е станал тази сутрин преди 8:00 часа в апартамент на ул. "Ген Попов" 21 във Варна.

Ето какво добавиха от МВР:

В апартамент на 3 етаж на същия адрес има изтичане на газ от газова бутилка с панел, използвана за отопление. При отиване на място газовата бутилка е обезопасена и е установено, че преди пристигането на екипа на пожарната в стаята е имало горене, при което са обгорели дървена ламперия и един прозорец. Най-вероятно пострадалият мъж е гасил сам горенето.

Теодор Николов стана публично известен още през 2013 година. Тогава той се превърна в едно от ярките лица на демонстрациите във Варна срещу тогавашния кмет Кирил Йорданов. Те бяха част от т.нар. Февруарски протести, след които оставка подаде кабинетът "Борисов-1".

Теодор Николов прави филми за различни протести във Варна от години. Заснема шествията срещу застрояването в Морската градина, срещу шистовия газ, както и тези от зимата на 2013 г. След това ги разпространява и ги споделя с гражданските организации. Категорично отрича да е партийно обвързан.

На 1 април стана ясно, че Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство срещу него за закана с убийство към министър-председателя Бойко Борисов. Извършено е претърсване в дома му и е разпитана приятелката му, която е разказала, че тя е заснела клипа със заканата.

Реакцията на държавното обвинение дойде след като Теодор Николов публикува своя снимка във Фейсбук, на която е с автомат, а под нея написал заплаха за живота на Борисов. Делото е за извършено престъпление по член 144, ал. 3, във връзка с ал. 2 и по член 325, ал. 2, предл. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.