Провежда се акция по изваждането на автобуса с 40 екскурзианти, който ден по-рано падна в дере край село Младиново. Това съобщиха от Oбщината в Бургас. Кметът на крайморския град Димитър Николов е пристигнал на мястото на инцидента, а по-рано е посетил болниците, където са настанени пострадалите.

Документите, телефоните и личните багажи на хората са все още в катастрофиралия автобус. Те ще бъдат описани от полиция и изпратени в Бургас, след като е възможно влизането в превозното средство.

Снимка: Официален Facebook профил на Димитър Николов

Състоянието на пациентите от катастрофиралия автобус е стабилно. В момента хората, общо 9 души, с по-сериозни травми са настанени в УМБАЛ Хасково. В болницата в Харманли са хоспитализирани 4 жени и две деца, а в Свиленград - една жена.

Днес 10-годишното момче, пострадало от катастрофата, е било транспортирано за допълнително снимки и изследвания до УМБАЛ Хасково. Резултатите са добри, няма сериозни травми и ще бъде върнато при майка си и брат си в здравното заведение в Харманли, посочват от община Бургас.

Снимка: Официален Facebook профил на Димитър Николов

По думите на Николов хората все още в сериозен шок, особено водачът на автобуса. Той е със сериозни травми, но без опасност за живота. Тялото на починалата жена е разпознато от близките й, катафалка от Бургас ще я транспортира.

Към днешна дата не се налага транспортираме с линейки на пациенти до морския град. Ще се държи връзка с управителите на болницата и при възможност или необходимост хората ще бъдат транспортирани до Бургас, казва още градоначалникът.

Николов изказва сърдечни благодарности на управителите на трите болници в Хасково, Харманли и Свиленград- д-р Гелов, д-р Чанкова и д-р Ермов, както и на всички лекари и медицински сестри за грижата и помощта, която оказват на пациентите от Бургас.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Бургаският кмет благодари на органите на реда за експедитивната и отговорната им реакция след инцидента.

Междувременно стана ясно, че вече шестима от пострадалите и настанени в болници са изписани, предава БТА.

Всички мои шест пациенти вече са освободени, каза управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Свиленград Димитър Ермов. Той допълни, че изписаните са в задоволително общо състояние и нямат нужда от по-нататъшна болнична грижа.

В МБАЛ Харманли остават засега четирима пътници, като едно от приетите деца е изпратено за консултация в МБАЛ Хасково, посочи управителят Златка Чанкова. В три отделения на хасковската болница - хирургия, ортопедия и неврохирургия, продължава лечението на девет души с по-тежки травми, каза изпълнителния директор Георги Гелов.

В неделя малко след 18:00 часа автобусът с екскурзианти, пътуващ от Гърция към Бургас, се преобърна в дере край свиленградското село Младиново. При катастрофата загина 68-годишна жена, а други 19 души бяха ранени и съответно откарани в болниците в Хасково, Харманли и Свиленград.

По думите на окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов версиите за инцидента са две - човешка грешка и движение с несъобразена скорост съобразно пътната настилка, другата - внезапно изникнала техническа неизправност. Шофьорът е обяснил, че на завой автобусът е поднесъл и е излязъл от мокрия път.

Установяват се причините за катастрофата. Разследването по случая продължава.