Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса на "Царските конюшни". Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. Това става ясно от съобщение до медиите от Столична Община.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от "Направление архитектура и градоустройство" на Столична община и от район "Оборище", която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид, допълват от пресцентъра на Столична община.

Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност "Център - Зона А" запазва сградите на Царските конюшни. При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им. В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че "в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство". Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика. През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита "от национално значение". Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. "Хан Крум", както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. "Шести септември", на бул. "Васил Левски" и на бул. "Цариградско шосе".

Припомняме, че тази нощ малко след 3 часа е получен сигнал за пожар в сградите на "Царските конюшни". Изгоряла е около 500 квадрата покривна конструкция. Пожарникарите са се борили над 3 часа, за да овладеят огъня. В момента ситуацията е овладяна и няма опасност за съседните сгради.