Товарен влак дерайлира вчера в централанта част на САЩ и превозваната от него сяра се запали. Това накара властите в щата Кентъки да посъветват жителите да напуснат района в самия разгар на празника Деня на благодарността, предаде Франс прес.

Товарен влак дерайлира вчера следобед близо до градчето Ливингстън и "най-малко 16 вагона са се обърнали, включително два, съдържащи течна сяра, които са се разхерметизирали и са загубили част от съдържанието си, което гори", се казва в изявление на компанията Си Ес Екс, експлоатираща влака.

"Когато течната сяра гори, тя отделя серен диоксид", добави компанията - вещество, което е опасно както за човешкото здраве, така и за околната среда.

Губернаторът на щата Кентъки Анди Бишиър обяви снощи "извънредно положение" на мястото на инцидента, за да мобилизира всички необходими ресурси, съобщи в изявление самият той.

"Реакцията на тази авария е в ход и местните власти насърчават жителите на Ливингстън да се евакуират" от района, се допълва в изявлението.

Снимка: АР/БТА

Си Ес Екс призовава жителите, които се "опасяват за безопасността си", да напуснат района и да се преместят в хотели, платени от компанията, на около 15 км от мястото на аварията.

Инцидентът се случи в навечерието на популярния американски празник Ден на благодарността днес - празничен ден, в който семействата се събират около традиционна трапеза, пише БТА.