За последните 2 години случаите на хора, поразени от волтова дъга вследствие неправомерно пребиваване в района на железопътната инфраструктура в страната и катерене върху вагони, са 9. Това съобщиха специално за Dir.bg от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Повечето от пострадалите са ученици до 18-годишна възраст, а последните два инцидента - със 17-годишен тийнеджър от София и 16-годишен от Варна - станаха през изминалите седем дни.

Младежите пренебрегнат умишлено или от незнание огромната опасност за живота си, като се качват по стълбовете или върху вагоните на композициите в железопътните депа и гари. Напрежението в контактната мрежа, която по норматив е на 5,8-6 метра от земята, обаче е 25 000 волта. Разстояние от 2 метра и по-малко до контактната мрежа е директен риск за живота. Експертите от НКЖИ и БДЖ уточняват, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6000 градуса, а въздухът става на плазма.

Кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата. И не е нужно тя да бъде докосната, за да бъдеш поразен от тока. 

За съжаление голяма част от младежите, ударени от волтова дъга, загиват на място. Ударната вълна често ги изхвърля от покрива на вагона. При оцелелите травмите, които се получават при подобен инцидент, са изключително тежки. В повечето случаи изгарянията са от трета степен и лечението е продължително, с множество хирургически интервенции и съпроводено с много болки. Заради падането от голямата височина пострадалите имат и фрактури. 

От НКЖИ напомнят, че железопътната инфраструктура е стратегическа зона и достъпът до нея, извън установените за престой и преминаване места (чакални, прелези, надлези, подлези или пешеходни пътеки) е абсолютно забранен. Затова и обичайно по всички железопътни гари и локомотивни депа има множество предупредителни табели. Но те не спират младежите, които рискуват живота си, качвайки се по стълбовете и вагоните.

Най-честата причина за опасните им действия са опити за екстремно селфи. Точно такава снимка се е опитало да си направи и 16-годишното момче от Варна, което в неделя се качи на покрива на вагон и бе ударено от волтова дъга. Тийнейджърът е настанен в болница в морския град с 50 процента изгаряния.

Седмица по-рано - на празника на София - 17 септември - 17-годишният ученик Кирил Стоименов бе поразен от ток, след като се качи върху вагон на жп гара Илиянци. Момчето бе транспортирано в "Пирогов" с травми на главата и множество изгаряния, а до момента е претърпяло няколко операции. 

От БДЖ коментираха пред Dir.bg, че няма как да се предотвратят подобни инциденти, ако самите деца не спрат да рискуват живота си в търсене на екстремна снимка. Затова и кампанията на националния жп превозвач и НКЖИ, които се опитват да убедят младежите, че рискът за живота в името на един кадър не е смелост, а безумна опасност, ще продължи.