Продължава борбата с пожарите в Източна Сакар планина на територията на общините Тополовград и Свиленград, съобщиха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково. Заради четирите огнища, които се развиха на площ над 10 000 декара, вчера областният управител на Хасково Гинка Райчева обяви бедствено положение за двете общини. Огънят се прехвърли и в съседна Турция.

Най-голям е пожарът между тополовградското село Присадец и свиленградските села Маточина и Студена. Горят сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Между тополовградските села Устрем и Радовец има засегната борова гора.

На място работят 14 екипа огнеборци, горски служители и доброволчески отряди от Тополвград и Свиленград.

Вчера от къщите им в село Присадец превантивно са били изведени трима жители. Готовност и разпореждане за евакуиране имаше и за общо около 12-те жители на селата Варник и Маточина, но до мярката не се е стигнало. Няма непосредствена опасност за населени места в момента, увериха от РДПБЗН.

Всички пожари вчера са избухнали почти по едно и също време. В изоставена застава край с. Присадец, близо до браздата с Турция, са били намерени и задържани група мигранти, съобщиха пожарникари, които работят на терен.

Често причината за пожарите в област Хасково са проявена небрежност от преминаващи мигранти, безотговорно отношение от страна на земеделските стопани, както и пустеещи райони, които са неподдържани. Това сочи анализ на "Югоизточно държавно предприятие" (ЮИДП) - Сливен, който бе публикуван на 31 август.

Тревога в Одринска област заради пожара, подсилени са мерките по общата граница с България

 

 

Пожарът в Свиленградския район вдигна на крак противопожарните власти в пограничния град Одрин поради опасността огнената стихия да се прехвърли на турска територия под влияние на силния вятър.

От областната дирекция по горите в Одрин са изпратили в граничната зона, булдозери, машини,пожарни коли и много екипи за гасене на пожари. Подаден е сигнал за тревога и готовност за борба срещу пожара.

Засилени са мерките по охраната на границата с България от турска страна, които се прилагат в координация с валийството в Одрин.

По информация на информационната агенция Ихляс хабер ажансъ селяните в близките до границата с България села са под тревога. Огнените пламъци от българска страна буквално осветяват турските села Суакаджагъ, Йолюстю и Бююкисмаилдже. Селяните са се били струпали по хълмовете и са наблюдавали тревожно пожара.

Същевременно те са били готови да се включат с трактори и техника, с която разполагат, в случай, че пожарът се прехвърли към техните села, пише агенцията.