Огнеборци гасят голям пожар на покрива на емблематичната сграда на Русенската опера. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 15.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

Вижте снимки

На място са четири екипа на противопожарната служба, а също и на полицията и на спешна помощ.

Огънят е засегнал и гардеробното помещение, в което се намират всички костюми. Според запознати именно в това подпокривно пространство се е съхранявала най-богатата колекция от сценични костюми в Северна България, някои от които с повече от 60-годишна история. 

Причината за пожара тепърва ще се изяснява, като директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров коментира, че наскоро са започнати ремонтни дейности на покривната част.

Снимка: БТА

Димитров обясни, че двама работници са били евакуирани с пожарникарска стълба. Те не са пострадали.

По време на инцидента на покрива е имало четирима работници, съобщи директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Всички работници са добре. Те са полагали изолация на покрива, допълни той. Служителите на операта също са били евакуирани.

Снимка: БТА

Тепърва ще се установяват щетите от пожара, като Кюркчиев заяви, че от Министерството на културата вече има уверение, че ще бъде оказана помощ по програма "Бедствия и аварии".

По разпореждане на министъра на културата Боил Банов заместник-министър Румен Димитров пътува за Русе, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Той ще огледа на място, заедно с директора на Държавната опера в Русе Иван Кюркчиев, щетите, нанесени от пожара на покривната конструкция на сградата.

В разговор с компетентните органи ще бъдат обсъдени възможностите и начините за възстановяване на Русенската опера след инцидента.

Снимка: БТА

Точно преди 13 дни, на 23 юни поройният дъжд наводни сградата и през покрива водата достигна чак до сцената и оркестрината. Министърът на културата Боил Банов спешно пристигна в Русе и осигури средства за ремонт на покрива, който обаче днес пламна.