От Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля изпратиха писмо до посолствата на САЩ и на страните членки на ЕС в Република Северна Македония във връзка с палежа на сградата на центъра на 4 юни.

"Както сигурно знаете, преди дни в Битоля бе извършен пореден акт на насилие срещу културния център на българската общност в Битоля - центърът "Иван Михайлов", който беше залят с бензин и подпален в светлата част на деня. Този нов акт на сплашване идва след цялата злобна кампания срещу българския народ в Северна Македония. Сред активните участници в публичните обвинения към Клуба бяха президентът Пендаровски, премиерът Ковачевски и министърът на външните работи Османи, които до вчера твърдяха, че Ванчо Михайлов е последовател на Хитлер, а по същата логика и ние, македонските българи. Но ето, че тази лъжа доведе до поредния акт на национална омраза в стила на Кристалната нощ през ноември 1938 година", пише в писмото, подписано от председателя на клуба Любчо Георгиевски.

В писмото се изразява недоумение, че никой от европейските партньори не е реагирал на случилото се и определят случая като "пряк и доказан резултат от субсидираната от държавата кампания на омразата срещу българския народ в Северна Македония и от подмяната на българската национална идентичност - от югославската окупация през 1944 г. до днес".

"Подпалвачите са от среди, които от десетилетия пишат глупости в учебниците, конфронтирайки децата ни със собствения си български народ", пише в писмото, в което се твърди, че ако фалшифицирането на преброяването не е било прието с мълчание от тези, "които се надяват да са в помощ на старта на демократизацията на Скопие, това беззаконие нямаше да се случи". "Ако бяхме само 3500 (според последното преброяване българите в Република Северна Македония са 3504 ), явно нямаше да се страхуват от нас и да ни запалят. Ние, от клуб "Иван Михайлов", не сме български граждани. Ние сме сред стотиците хиляди, които помнят своя истински произход и история. Ще останем верни на волята на Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов. И няма да се страхуваме от подпалвачите, които пращат срещу нас", пише в писмото, в което представителите на клуба се обръщат към посланиците на европейските държави с призив да защитят българския народ в Северна Македония "от омразата, продиктувана от властта и насилието, което тя поражда".

Сградата на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля бе подпалена в събота. Изгоряла е входната врата и табелата с надписа над нея. Заради бързата намеса на полицията и пожарната огънят не е успял да нанесе поражения във вътрешността на сградата.

Българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която беше на работно посещение в Скопие за разговори с колегата й Буяр Османи и екипи от двете министерства по спорните въпроси между двете страни, напусна разговорите, за да се запознае на място със ситуацията. Случаят беше остро осъден от политиците в Северна Македония- с позиция излязоха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, а днес министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски информира, че подпалвачът - 34 годишният Л.А. е арестуван. При обиск на две места, които той е обитавал, са иззети доказателства, а самият той е направил самопризнание.