В резултат на работата вчера и тази нощ бяха овладяни две от направленията на пожара в Източните Родопи между ивайловградските села Свирачи и Орешино. Това са фронтовете на север и запад, съобщи директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково Николай Вълчев пред БТА.

Остават направленията на изток и юг, допълни той.

Очаква се днес в гасенето да се включат военнослужещи с тежка техника, за да бъдат направени просеки. Това ще спомогне да се възпрепятства преминаването на пламъците в съседните землища, където теренът е изключително пресечен и труднодостъпен за механизирана техника. 

Огненото бедствие бушува от вчера следобяд. Засегнати са около 5000 декара площи, от които 1000 - смесена широколистна и борова гора, по данни на община Ивайловград и на областната администрация в Хасково.

Снимка: БТА

На място са 12 пожарникарски екипа, като местните огнеборци получават подкрепа от свои колеги от страната. Те гасят с пръскачки и тупалки там, където сложният терен не позволява влизането на техника. В потушаване на огъня участват и около 100 горски служители и   доброволци. На място има и булдозери, които ще правят просеки.

Заради стихията снощи кметът на Ивайловград Диана Очварова обяви бедствено положение и забрани със заповед всякаква селскостопанска работа до приключване на извъредното положение.

Снимка: БТА

Областният управител на Хасково Гинка Райчева още вчера поиска подкрепление от военнослужещи освен тежката верижна техника.

 

Серията от летни горски пожари в Хасковско започна миналата сряда, когато температурата се повиши до над 40 градуса. Тогава вече бившият областен управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение за целия регион, което бе отменено два дни по-късно. Последните два големи пожара също в Източните Родопи - в района на село Дъбовец и на село Малки воден на площ над 5000 декара, бяха локализирани завчера.

Снимка: БТА