Голям горски пожар е избухнал днес следобед между ивайловградските села Свирачи и Орешино в Източните Родопи, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково. 

Огънят е обхванал смесена широколистна и борова гора, а теренът е силно пресечен и труден, уточни директорът на пожарната в Хасково комисар Николай Вълчев. Пожарът е върхов. 

На място са изпратени четири автомобила на пожарната. Пренасочват се още екипи от региона. Поискана е и помощ от Кърджали.

Пред БТА кметът на общината Диана Овчарова каза, че в борбата със стихията вече са се включили и служители на общинското и държавното горски лесничейства, както и доброволното формирование към общината от 12 души.

По думите ѝ преди 10-15 години в същия район на местността Желязната стълба е имало много сериозен пожар, за чието потушаване са били необходими осем денонощия. 

Опасност за селата към този момент няма. 

Серията от летни горски пожари в Хасковско започна миналата сряда, когато термометърът се вдигна до над 40 градуса. Тогава вече бившият областен управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение, което бе отменено два дни по-късно. Последните два големи пожара в района на село Дъбовец и на село Малки воден бяха локализирани вчера.