Двама души загинаха след тежка катастрофа между кола и мотор на Републикански път I-8. Инцидентът е станал на около 2 км от Пловдив в посока Хасково.

Сигналът за удар между лек автомобил и мотоциклет е получен след 16:00 ч. Според събраната до момента информация, при излизане от черен път лек автомобил "Опел" предприел ляв завой и отнел предимството на мотоциклет. При удара на място загинали 32-годишният моторист и 74-годишният шофьор на колата, а в болница е настанена 31-годишна пътничка в тежко състояние.

Пътят бе затворен за часове и колите бяха пренасочвани по обходен маршрут. Трафикът към Хасково се пренасочваше през автомагистрала "Тракия", а към Пловдив - по алтернативни маршрути от село Поповица.

Общо 31 души, шофирали след употреба на алкохол и 16 - под въздействието на наркотици, установи полицията през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Проверени са 7285 моторни превозни средства в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 9880 водачи и пътници.

Съставени са 2003 фиша и 529 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори, посочват от МВР.

От обобщените данни по метода "линеен контрол" са проверени 2058 превозни средства и 2566 водачи и пътници. За констатирани нарушения са съставени 633 фиша и 113 акта. Установени са петима водачи, шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и двама водачи с над 1,2 на 1000. Един водач е засечен да управлява под въздействието на наркотични вещества или техните аналози.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени към 16:00 часа.

През изминалото денонощие са станали 25 тежки катастрофи в страната, при които са загинали двама души, а 33 са ранени.

Четири тежки произшествия на пътя и 10 леки са регистрирани в София. Ранени са четирима души, загинали няма.