Неспазването на знак Б-2 - "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство", е причината за вчерашната катастрофа между влак и автобус, която стана вчера на неохраняем железопътен прелез в Симеоновград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково.

В автобуса е имало над 30 работници от мини "Марица Изток", пътуващи за Харманли. Като по чудо, само трима пострадаха леко.

Шофьорът на автобуса - 57-годишен мъж от Харманли, е отнел предимството на товарната композиция, при което е ударен вляво от влака, управляван от 39-годишен димитровградчанин. Пробите за алкохол и на двамата водачи са отрицателни.

Шофьорът обяснил пред работодателите си, че се заблудил и не може да каже какво точно се е случило. Той има дългогодишен стаж без предишни нарушения, съобщи bTV.

За това, че прелезът не е безопасен има сигнали от хората в Симеоновград и от машинистите. По случая е заведено следствено дело. Кметът на Симеоновград Милена Рангелова призова Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) да сложи падащи бариери на жп прелеза, защото движението през него е интензивно.

По случая е образувано следствено дело, съобщиха от Районна прокуратура - Харманли. Засега няма повдигнати обвинения. Извършват се процесуално-следствени действия и се правят повторни огледи на местопроизшествието. Следователят по случая ще назначи и експертизи, уточни районният прокурор Маргарит Стоилов.

В МБАЛ - Хасково остават двама от ранените при вчерашната катастрофа, съобщиха от лечебното заведение. Единият от пациентите е в хирургия с 5 счупени ребра, поясни изпълнителният директор на МБАЛ д-р Георги Гелов. Другият е настанен в неврохирургия с травма на глава и мозъчно сътресение, допълни той.

"При нас бе доведен мъж с контузия на раменната става, но след прегледа той бе освободен за домашно лечение", съобщи началникът на травматологичното отделение д-р Митко Петков.