По искане на Окръжната прокуратура в Кърджали шофьорската книжка на лидера на ДОСТ Лютви Местан е временно отнета. Това се случва, след като вчера му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при тежката катастрофа на главния път към граничния пункт Маказа. При инцидента загина 6-месечно бебе, а родителите му и другото им дете - на 10 години, бяха ранени.

Местан остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева, но няма право да напуска страната.

В информация до медиите от Агенция "Пътна инфраструктура" коментираха, че кръстовището при село Загорско, където стана катастрофата, е построено и сигнализирано по всички правила на нормативната уредба и е съгласувано с Пътната полиция. Средно на денонощие през този участък минават над 5000 автомобила и от пускането на отсечката през 2014 година досега на това кръстовище нямало пътни инциденти.

Според справка на полицията в Кърджали обаче за последните три години са станали четири катастрофи с 6-ма ранени.

Освен това от Института за пътна безопасност направиха независим оглед на кръстовището и препоръчаха да се поставят знаци за ограничение на скоростта

"От това, което се вижда на първо четене - има несъответствия между инфраструктурата и нормативните изисквания - височината на пътните знаци не отговаря на нормативните изисквания. Островчето в самото кръстовище трябва да бъде повдигнато и да бъде с бордюр, а то e с маркирана боя и не запазва водачите", коментира Богдан Милчев от института пред bTV.

Самият Местан изказа съболезнования на близките и заяви, че е покрусен. Съпругата му Шерин Местан пък заяви, че е разговаряла с близките на починалото бебе и иска да отиде на погребението.

Лидерът на ДОСТ, който е отнел предимството на автомобила на семейството, излизайки със завой наляво на главния път, обаче смята, че вината за катастрофата не е негова:

"Да не раздаваме предварително присъди, защото това, което се вижда на снимките, се вижда моята кола, застанала фронтално на пътя. Истината обаче, че, ако съм пресякъл предимство, тази кола трябваше да бъде ударена отляво, защото завивам наляво. Всички с очите си трябва да сте видели, че отляво тази кола е непокътната, колата е ударена фронтално, което означава, че съм застанал вече в дясното платно и от удара колата се измества и застава фронтално, че даже леко в посока Гърция".

Според свидетели пък другата кола се е движела с много висока скорост и сблъсъкът бил неизбежен.