Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов е открит мъртъв в автомобила си с огнестрелна рана в главата. Тялото е намерено днес следобед в неговата лека кола в местността Цървуле. Това е в района на хижа Трещеник, над града. Мъжът е открит около 16:30 часа, уточниха от ОДМВР - Благоевград.  

Разследват се две версии за смъртта му - дали е самоубийство, или става въпрос за убийство, съобщиха първоначално от полицията. Впоследствие от прокуратурата в Благоевград уточниха, че разследват версията склоняване към самоубийство. Все пак никоя версия не е изключена и се работи по всички възможни.

По неофициална информация, автомобилът му е бил заключен отвътре, съобщи БНТ. Точно обратното пък твърди бТВ - че колата е била с отключени врати. 

Тялото на мъжа са открили лидерът на ДПС в Якоруда Ибрахим Карафеиз заедно с шофьора на кмета. Кафелов го предупредил рано сутринта, че първо ще се разходи в гората край Трещеник, а после ще дойде на работа, пише местният сайт struma.com. Шофьорът обаче се притеснил, след като Кафелов не се появил прец целия ден. Служителят на кмета уведомил лидера на местното ДПС и двамата отишли да търсят Кафелов. Открили го вече мъртъв на задната седалка на колата и се обадили на полицията.

Според източници за БНР преди фаталния изстрел Кафелов е стрелял 2 пъти в телефона си. Не е известно какви разговори е водил тогава и с кого, но този факт вероятно е причината разследващите да не изключват, кметът да е бил принуден или склонен да посегне на живота си.

Според разказаното от местни жители през последните дни хора от семейството на Кафелов са се оплакали, че към него са били отправяни заплахи.

Разследването се води под надзора на районната прокуратура в Благоевград. Предстоят редица действия п, като ще бъдат проверени всички версии, уточниха от прокуратурата, цитирани от БТА. На мястото на инцидента отиде заместник районен прокурор на Благоевград.

По данни на МВР Нуредин Кафелов притежава валидни разрешителни за късоцевно и дългоцевно оръжие. На мястото на произшествието работят криминалисти.

Кафелов е дългогодишен кмет на община Якоруда от ДПС.

Беше обект на проверка от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) заради евентуален конфликт на интереси във връзка с обществени поръчки. 

През последните две години имаше още два скандала, свързани с Кафелов - че е купил луксозен автомобил за 75 хил. лева за нуждите на общината през обществена поръчка през 2020 г., което той отрече, а впоследствие шум се вдигна и около несъгласието на местните хора с разширението на гробищния парк, припомня държавната телевизия. 

В средата на септември ДАНС и КПКОНПИ изненадващо влязоха на проверка в Община Якоруда. По неофициална информация разследват работата на общинското ръководство и на кмета. Проверяваха се начините, по които са били провеждани обществените поръчки, сигнали за корупция и конфликт на интереси.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков разкри по бТВ, че вчера Кафелов е бил на лов в планината.

"Вчера се чухме и се разбрахме да се видим през седмицата", каза областният управител, който в момента е в Гърция. Той добави, че двамата се чуват почти ежедневно, а се познават почти от 40 години, още като ученици.

"Г-н Кафелов беше един от най-дългогодишните кметове в нашата област", добави още областният.

"Вярвам, че бързо ще разкрият причината за смъртта на кмета", каза Шушков и изказа съболезнования на община Якоруда и на семейството на кмета. 

Кой е Нуредин Кафелов?

Нуредин Кафелов е роден на 1 януари 1958 г. в гр. Якоруда. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност промишлено и гражданско строителство. На 16 октомври 1999 г. е избран за кмет на Община Якоруда, издигнат от Движението за права и свободи (ДПС).

На 12 март 2003 г. е избран за член на Комисията за финансов надзор с мандат от шест години. На 28 октомври 2007 г. Нуредин Кафелов е избран отново за кмет на Якоруда на първия тур на изборите с 50,85%. На 14 февруари 2008 г. парламентът го освобождава предсрочно по негова молба като член на Комисията по финансов надзор. За кмет на Якоруда е преизбиран още три пъти - на 23 октомври 2011 г., на 25 октомври 2015 г. и на 27 октомври 2019 г., припомня БТА.

Нуредин Кафелов заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, Филиз Хюсменова и симпатизанти на партията по време на предизборния лъч в Благоевградско

Снимка: ДПС