Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община и на Столичната пожарна са реагирали на пет сигнала за паднали клони и дървета, съобщиха от Столична община. Има подадени сигнали и за нанесени щети на фасада, както и за паднала ограда на строителен обект.

През днешния ден по данни на НИМХ за София е обявен оранжев код за вятър. По разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова екипи на аварийната дирекция на Столичната общината дежурят и извършват обходи, се посочва в съобщението.

Жълт и оранжев код за силен вятър бе обявен за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за всички области на страната.

До , а по върховете на планините - дори и над 40 метра в секунда, каза за БТА дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Мартин Славчев.

На връх Ботев скоростта на вятъра е била над 44 метра в секунда, на Черни връх - 40 метра в секунда, а на Мургаш - 28 метра в секунда, показват данните на НИМХ.

Най-силен днес е бил вятърът в Плевен, където поривите са били 18 метра в секунда. В Монтана скоростта му е достигнала до 17 метра в секунда, а в София - 16 метра в секунда.

Славчев коментира, че тези стойности не са необичайни за България. Той каза, че според прогнозата до полунощ вятърът ще отслабва и утре не се очаква поривите му да са силни.

От Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" коментираха за БТА, че нямат сигнали за сериозни поражения в страната вследствие на силния вятър. Освен сигнали за паднали дървета, в София е имало и сигнал за опасно надвиснала ламарина, но всичко е отработено. В Габрово са регистрирани два сигнала за паднали дървета, а в Бургас - един сигнал, уточниха от дирекцията.

Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за 11 ноември НИМХ за всички области на страната.

 

Тази вечер все още е валиден кодът за очаквани силни пориви на вятъра над Дунавската равнина и Североизточна България, като се очаква вятърът след полунощ да започне да стихва, пише "Метео Балканс".

Тази вечер се очакват и валежи от сняг в района на Петрохан и Витиня.

Минималните температури ще се понижат и ще са между 3°С и 9°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски - до 1-4°С. Ще има условия и за мъгли около водните басейни и котловинните полета.