Българското външно министерство няма информация за българи, намиращи се на борда на падналия индонезийски самолет, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по bTV.

 

"Голяма трагедия е това. Няма оцелели от тази катастрофа. Веднага се е активизирал спешния център на европейската служба там, както и нашето посолство, но нито имаме данни за загинали българи, нито имаме до момента позвънявания от близки, които не знаят къде са техните роднини. Нашето посолство и нашата служба е на линия. Ако някой има нужда от информация, телефоните са на нашия сайт", уточни Захариева.

"Боинг 737" със 189 души на борда падна в морето. Спасители вече са открили отломки, спасителни жилетки и мобилни телефони.

Преди да изчезне от радарите, самолетът е поискал да се върне обратно. Връзката с него се е загубила 13 минути след излитането му от Джакарта в 6.20 ч. местно време.

Самолетът е Боинг 737 Макс 8 е изпълнявал полет от Джакарта за Пангкал Пинанг на остров Суматра. Машината е на компания Лайън еър и е била в експлоатация само от няколко месеца. Самолетът е доставен на Лайън еър през август, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Боинг Пол Люис каза, че компанията следи внимателно ситуацията.

Моделите Макс 8 смениха сходната серия самолети на Боинг 737-800.

Пилотът и помощник пилотът са имали общо 11 000 летателни часа, се казва в изявление на Лайън еър, предаде Ройтерс.

Метеорологичните условия са били безопасни за полета. Имало е малко облаци, но не и такива, които да застрашат полета, каза Двикорита Карнавати, директор на Агенцията по метеорология, геофизика и климатология на Индонезия, предаде ДПА.

Компанията Лайън еър е нискотарифна и бързо развиваща се, припомня АП. Тя бе основана през 1999 г. и има над 600 полета дневно, както международни, така и между летищата на индонезийския архипелаг, който има над 17 000 острова.

Компанията има основно самолети Боинг 737. Тя е най-голямата в страната по показателя брой на пътниците.

Преди катастрофата от днес, компанията за последно съобщи за фатален инцидент през 2004 г. Тогава 25 души загинаха при катастрофа със самолет Ди Си 9, който падна при проливен дъжд в Соло в Централна Ява.

ЕС забрани на Лайън еър да лети до редица европейски дестинации от юли 2007 г. до юни 2016 г.