Пътнически самолет на индонезийската авиокомпания "Лайън еър", летящ от Джакарта до град Пангкал Пинанг на остров Суматра, се е разбил в морето след излитането от международното летище на Джакарта. Новината предаде Ройтерс, като цитира индонезийската агенция за спасяване и издирване.

Спасители вече са открили отломки от пътническия самолет "Боинг 737", предаде БТА, позовавайки се на информация от ДПА.

В самолета е имало 189 души - 178 възрастни пътници, едно дете, две бебета, двама пилоти и петчленен кабинен екипаж, каза представител на гражданската авиация.

"Преди да изчезне от радарите, самолетът поиска да се върне обратно", добави той.

"Намерихме спасителни жилетки, мобилни телефони и отломки от самолета", каза говорител на индонезийската агенция за спасяване и издирване. Фюзелажът вероятно е на морското дано, на дълбочина около 35 метра, уточни той.

Няма информация за открити оцелели пътници.

Lion Air е най-голямата частна авиокомпания в Индонезия и изпълнява полети вътре в страната ,както и до Виетнам, Малайзия и Саудитска Арабия. Тя е в списъка на ЕС за компаниите, на които е забранено да летят в Европа.

От производителя на самолета Boeing съобщиха, че следят съобщенията и ще изпратят екип, за да установи причината за катастрофата на лайнера. Той е бил съвсем нов-произведен е през 2018 година и е излетял за първия си рейс на 15 август.

Стана известно още ,че веднага след излитането екипажът е поискал да се върне на летището в Джакарта, но не се съобщава поради каква причина.

Боингът е излетял от Джакарта в 6.20 ч. местно време за Пангкал Пинанг, на остров Суматра, и връзката с него се е загубила няколко минути по-късно.