Взривяване на ската няма да се наложи. Скалното срутище се намира в много тежък район. То се намира в един разлом. Това нещо не може да бъде предвидено. Тук скалите са силно изветрели и никой не може да предвиди кога ще се случат тези неща. Това обясни пред БНТ геологът Кирил Викторов, който е част от екипа, обследвал района днес.


"Става дума за изсипване на около 2000 кубични метра, това са над 4000 тона. Това е огромно количество, което една мрежа не може да задържи. Надяваме се времето да не се развали. Тук трябва да се работи внимателно. Алпинистите не могат да работят в тежки метеорологични условия", уточни още Викторов.

8 машини вече разчистват по-малките късове след свлачището край село Елисейна. Очаква се да пристигне и верижна техника, която да се включи в разчистването.

"Екипите са на терен. Има 8 специализирани машини, които започнаха да разчистват по-малките скални късове. Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха района и започва неговото обрушване. Наистина срутището е много голямо, над 2000 кубични метра скална маса се е свлякла", заяви шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който посети мястото.


"Има много огромни късове, работниците действат внимателно. След обрушването може да се започне с укрепването. Ще се работи не само по свлеклия се скат, но и на съседните, защото има опасност от ново свличане", заяви Терзийски.

"Ще направим точен анализ на ситуацията. Искаме този район да бъде безопасен за пътуващите. Това беше и ще бъде основно трасе за тежкотоварния трафик, предвид ремонта на път Е79", каза още шефът на АПИ. "Метеорологичните условия в момента създават опасност от срутища на много места в страната. Няма да бързаме, за да можем да укрепим устойчиво всички срутища", увери Георги Терзийски.

На въпрос можело ли е да бъде предвидено и избегнато подобно срутване, Терзийски поясни, че мрежите могат да намалят скоростта на срутището.

"В момента не е засегната жп линията. Но толкова огромна скална маса не може да бъде задържана от мрежи", категоричен е той.

В момента е създаден обходен маршрут за шофьорите. Пътят ще остане затворен за дни.