Със серия от катастрофи на мокра настилка и тапи в резултат на тях започна днешния ден в София, показват снимки във фейсбук групата "Катастрофи в София".

Кола се качи на мантинелата на столичния булевард "Симеоновско шосе" около 8:20 ч. тази сутрин. Няма данни за пострадали и други участници в катастрофата. Очаква се затруднено движение по булеварда.

На "Симеоновско шосе"

Снимка: Стилян Динев във фейсбук групата "Катастрофи в София"

По същото време катастрофа между три коли блокира и Околовръстното шосе. Единият от автомобилите се е преобърнал по таван. Пътуващ в него е леко пострадал и е откаран за преглед в болница, съобщиха от СДВР пред NOVА.

Снимка: Dinko Kotsev от фейсбук групата "Катастрофи в София"

Инцидентът стана преди ИКЕА, в посока Младост и предизвика километрично задръстване в посока Панчарево.

"Всички ленти са блокирани, тапата е от кръговото на Драгалевци", съобщава очевидец във фейсбук.

На Околовръстното шосе преди ИКЕА

Снимка: Dinko Kotsev от фейсбук групата "Катастрофи в София"

"Втора ръка галоши и мокър път водят до това. Да не забравим и задкормилното устройство, което очевидно липсва на много хора", "Този е опитал да финтира задръстването", пише в коментари под снимките.

На Околовръстното шосе на София преди ИКЕА и София ринг мол

Снимка: Simeon Ribarov в "Катастрофи в София"

Катастрофа стана и на бул. Сливница, след бул. К. Величков в посока "Люлин", съобща друг очевидец.

Катастрофа стана и на бул. Сливница, след бул. К. Величков в посока "Люлин"

Снимка: Фйсбук групата "Катастрофи в София"

Катастрофа стана и на бул. Сливница, след бул. К. Величков в посока "Люлин"

Снимка: Фйсбук групата "Катастрофи в София"

Ети и няколко съвета преди да тръгнете на път при мокра настилка:

1. Проверете налягането на гумите - то е изключително важно за мокри пътища, съветват от marica.bg. Изтърканите гуми са изключително опасни както за дъжд, така и за сняг.

2. Задължително карайте с по-ниска скорост. Така ще позволите на протектора да влезе на по-голяма площ от пътя.

3. Ако спазвате горните две условия ще намалите вероятността до поднасяне на автомобила при завой или спиране.

4. Ползвайте спирачките преди самия завой, а когато завивате да ги пуснете, за да не блокират и да не продължите направо - извън пътя. Отпуска се и педала за газта - особено за колите с предно. Чак когато започнете да излизате от завоя - се подава леко газ.

5. Задължително спазвайте по-голяма дистанция с предния автомобил. По-добре е и да шофирате в следите, оставени от колата пред вас - в тях водата е по-малко, следователно сцеплението ще е по-добро. Така ще можете и да прецените според автомобила пред вас дали има дупка - съответно да намалите и да предотвратите поражения.

6. Състоянието на колата е изключително важно при пътуване в дъждовни условия. Проверете състоянието на чистачките, които трябва да се сменят поне веднъж годишно.

7. Аквапланингът е много опасно явление при дъжд. Получава се, когато водата под гумите се натрупва по-бързо, отколкото теглото на автомобила успява да измести. Избягвайте рязко натискане на спирачки и завъртане на волана.

8. При прекалено обилен дъжд, с който чистачките не могат да се справят и се образува почти постоянен слой вода по предното стъкло е по-добре да спрете.

9. Първият дъжд прави дъжда по-хлъзгав, а облачното време намалява видимостта.

10. Дръжте волана с две ръце при дъжд - ако попаднете в дупка ви е нужен здрав захват.

11. Не преминавайте просто така, ако достигнете до залята с вода част от пътя - първо проверете нейното ниво или най-добре обърнете по по-безопасен път.