Около 8 ч. тази сутрин е регистриран трус от над 5 по Рихтер. Това е второто такова земетресение след вчерашното в 14 ч., съобщи в предаването "Тази събота" по bTV сеизмологът Емил Ботев от Сеизмологичния център на БАН.

Всички тези трусове стават около остров Самос, те имат своето въздействие върху високото строителство в град Измир. У нас те не са усетени, посочи сеизмологът.

Той уточни, че през изминалата нощ са регистрирани множество трусове, най-малкият е с магнитуд от 2,5. Такива земетресения са 358 вече, отбеляза Емил Ботев.

Земетресение с магнитуд от 6,7 стана вчера в морето, на 19 километра северозападно от гръцкия остров Самос, но беше почувствано също в Атина, Измир и Истанбул.

Припомняме, че най-малко 22 души са загинали, а 763 са ранени при вчерашното земетресение в западната турска провинция Измир. 

Снимка: БТА

Спасителните операции по издирването на оцелели продължиха цяла нощ. Засега няма информация за пострадали българи. Съобщава се и за две жертви на гръцкия остров Самос.

В Измир е изграден палатков лагер, който може да приюти около 2000 души. Десетки други в Турция прекараха нощта на открито, страхувайки се от нови трусове и срутвания.

Двама души бяха извадени от развалините тази нощ. Спасителните операции продължават в 17 рухнали или разрушени сгради.

Местните власти съобщават за 70 спасени до момента. Гърция и Турция са разположени в една от най-активните земетръсни зони в света.