Сумите за щетите по имотите в Ребърково, нанесени след дъжда от камъни вследствие на взрив за разширяване на път, по предварителни данни варират от 200 до около 650 лева. Те са описани в протокол, а в рамките на седем дни трябва да бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител. Пред БТА кметът на селото коментира, че това не е първи случай, в който имоти са засегнати след взривове, но досега хората не го правели на въпрос.

Щетите бяха нанесени в понеделник върху 15 имота и два автомобила в селото след взривни работи, извършени по разширението на минаващия над Ребърково път Мездра - Ботевград.

Къщите са със счупени керемиди и прозорци, а два автомобила са с пробити предни стъкла. По чиста случайност няма пострадали хора. В един от имотите камък с диаметър над 20 см проби покрива, гредореда под него и падна върху нощно шкафче между две легла.

Според информацията, подадена към кмета Петър Петков, предстоят още няколко взрива, но от фирмата са поели ангажимент за вземане на необходимите мерки за осигуряване безопасността на населението. За целта в подписания протокол за щети е включена допълнителна точка.

Фирмата се задължава поне 24 часа по-рано да уведоми кмета за контролиран взрив. В инцидентния понеделник той бил уведомен 15 минути преди взрива. 

Това, което кметът получил като обяснение за случилото се на 13 ноември, е, че е взривен пясъчник, за който не можело да се каже как точно ще се спука.

Пред БТА Петков каза, че и досега са извършвани взривни работи, но имало счупени единични керемиди на съседни до обекта къщи.

"Първите два-три пъти хората дори не го правеха на въпрос. Местното население прояви толерантност към изграждането на новите ленти на пътя, и то немалък", подчерта кметът. 

Пред bTV той добави, че от фирмата го уверили, че жителите на селото са предупредени със сигнализация, но повечето не разбрали защо обикаляла кола със сирена малко преди контролирания взрив.