15 къщи и два автомобила в Ребърково са били засегнати от контролиран взрив, нужен за разчистване на терен за разширението на международния път Е-79, предаде NOVA.

Взривните дейности се извършвали в участъка между Мездра и Люти дол в понеделник. Хората в селото разказват, че никой не ги е уведомил за взрива. Когато експлозиите започнали, дъжд от камъни паднал върху част от селото.

След взрива скала пробила покрива на къщата на семейство от Ребърково. За късмет, вътре нямало хора. "Пада през тавана върху леглото. Не е нормално и е малко безотговорно", разказа Ваньо Петков, чиято къща е засегната.

От месеци над селото се строи пътят Люти дол - Мездра.

Кметът на Ребърково научил за взривовете минути преди да се случат. "Разбрах 20 минути преди това. Служител на служба "Контрол на общоопасните средства" беше отцепил района и уведомил собствениците на първите къщи", посочи Петър Петков.

Друго семейство разказва за поражения по колата си. "Имаше много силен тътен. Помислих си, че къщата ни ще падне. Когато излязох на улицата, видях, че има камъни", разказа засегната Латинка.

"Щетите ще бъдат поети от фирмата, която извършва взривните дейности. Вече е изготвен протокол", увери кметът на Ребърково.

Проверка на NOVA показва, че телефонът, посочен в сайта на фирмата, извършила взривните дейности, не съществува.

От МВР обяснили, че оповестяването и обезопасяването са задължение на фирмата изпълнител.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че изпълнителят има застраховка за случаи на инциденти и вреди, нанесени на трети лица.

"Установено е, че около 15 къщи са със счупени керемиди, а два автомобила - със счупени стъкла. Предприемат се необходимите мерки за отстраняване на всички нанесени щети за сметка на строителя", допълват от АПИ.