Свлачище затрупа пътя към пловдивското село Храбрино. Тонове скална маса се срутиха и запушиха голяма част от пътното платно до табелата на селото.

Инцидентът е станал около 13 часа вчера, близо до къщи, в които живеят хора.

Свлачището е на около 50 метра от входа на селото. Според експерти на Община Родопи, направили оглед на мястото, се е срутила подпорна стена на частен имот.

Според кмета на Храбрино Ангел Чобанов около 40 кубика земна маса са се свлекли и е цяло чудо, че няма пострадали по натоварения път, предаде NOVA.

Снимка: Фейсбук страница на село Храбрино

Собственикът на имота над скалите е Валентин Тодоров. Той сам се е евакуирал и не смее да влезе в къщата си. Рухналата подпорна стената е повлякла и септичната яма на къщата му, затова се е изнесъл в друг имот. 

Пътят вече е разчистен и временно обезопасен с ленти. Очаква се експертна комисия да опише на място щетите и да даде предписания. В понеделник съседна част от скалите ще бъде обрушена и се очаква движението по обяд да бъде затруднено

Пътят е изключително използван, особено през летния сезон. По него се стига и до няколко курортни родопски села като Дедево, Бойково, Лилково и Ситово. Ползва се и за транспортиране на дървесина, както и за туристически пътувания.

Снимка: Фейсбук страница на село Храбрино

Снимка: Фейсбук страница на село Храбрино