Мост в източната част на остров Тайван се срути тази сутрин върху преминаващи под него кораби и рани хора, предаде ДПА като се позова на противопожарната служба.

Снимка: АР/БТА

Нефтена цистерна, която тръгвала да прекоси моста, също е паднала. Шофьорът, спасен веднага от пламналото превозно средство, е сериозно пострадал и откаран в болница.

Мостът, построен преди 21 години, е в Нанфангао, риболовно пристанище в окръг Илан. До момента 10 души са били извадени от водата и са в болница.

Снимка: АР/БТА

Засега не се съобщава за смъртни случаи. Най-малко шестима души от риболовни кораби са обявени за изчезнали, а водолазни екипи издирват оцелели, съобщи националната протовопожарна служба.

Пострадали са и двама спасители от бреговата охрана.

Повечето от ранените са чуждестранни работници от Филипините и Индонезия, които са останали на риболовни кораби, за да избегнат тайфуна Митаг, донесъл късно снощи на острова силни ветрове и порои, които днес още не се престанали.

Снимка: АР/БТА

По време на злополуката в Илан обаче, небето е било ясно. Очевидци казаха пред местния телевизионен канал SET TV, че видели как мостът изведнъж се свлича.

Най-малко 12 души бяха ранени при преминаването на тайфуна Митаг. Центърът за извънредни ситуации съобщи, че повечето са пострадали от падащи предмети или са паднали от моторни скутери поради силните ветрове.

На места електрозахранването е нарушено, а 66 773 домакинства са без електричество.

Близо 5000 жители в планински райони или в зони, застрашени от наводнения, са били евакуирани.

Централната метеорологична служба в Тайван отмени днес предупреждението за тайфун и проливни валежи, тъй като Митаг продължи да отслабва.

Очаква се тайфунът да достигне Южна Корея утре късно вечерта.