Министерство на отбраната разпространи подробности за самоубийството на старши лейтенант Тодор Манчев, който бе открит мъртъв с огнестрелна рана в района на Предна оперативна база "Ново село" вчера.

Тялото на военния полицай е намерено в спално помещение.

Пристигналият медицински екип от МБАЛ - Котел, е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура - Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се извършва под ръководството и надзора на военен прокурор.

От МО посочват, че във връзка с появили се манипулативни твърдения и внушения в някои медии, предоставят допълнителна информация по случая с инцидента в Чешнегирово. След служебна проверка на Регионалната служба "Военна полиция" в Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Георги Панайотов обаче не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба "Военна полиция" заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15 юли т.г. са освободени от военна служба директорът на РСВП - Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов.

Продължава проверката на Служба "Военна полиция" за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, информират още от военното ведомство.

На 11 май в Чешнегирово американски военни, участващи в учение, погрешка навлязоха в цех с работници на частна фирма, граничещ със зоната на учението.