Възниква критична ситуация около големите реки в област Враца. Нивото на река Скът край борованското село Нивянин е над критичното и тя е заляла дворове по поречието през селото. Покачва се и нивото на река Огоста в Хайредин, прадава кореспондентът на БНР.

Нивото на река Скът край борованското село Нивянин е 40 см над критичната стойност. Залети са дворове и открити площи. Общинският щаб по сигурност в град Борован следи ситуацията. Раздадени са чували с пясък, с които са изградени временни предпазни съоръжения около къщите, които са застрашени.

Речното ниво се следи, както през последния час се отчита, че то намалява с по няколко сантиметра. Хората обаче са притеснени, че тази тенденция може да е от разлива на реката, а не от реалното понижение на нивото ѝ.

Реката Скът е водосбор за врачанска област. Покачването на водния ѝ стълб следят и по поречието ѝ в общините Бяла Слатина и Мизия. Засега там не отчитат рисови показатели.

Критична е и ситуацията с река Огоста в община Хайредин. На места тя се е разляла. От четири ферми за изведени животните.

На заседание на Областния щаб по сигурността във Враца беше обсъдена опасността нивото на реката на скочи рязко, защото малко по-късно е възможно в нея да се влеят количества, които се изпускат от монтанския язовир "Огоста".

Има вероятност община Хайредин да обяви частично бедствено положение в следващите часове, каза за БТА кметът на общината Тодор Алексиев. Причината е, че е започнало поетапно изпускане на язовир "Огоста" край Монтана и водата ще повиши много и без това пълната река Огоста, която минава край общинския център. "Ще действаме според ситуацията. Извели сме животните от четири обекта, които са най-близо до реката", обясни Алексиев.

Река Огоста по цялото поречие около Хайредин вече доста се е разляла, вода идва и по река Ботуня заради многото дъжд в Криводолско, обясни още кметът на Хайредин и допълни, че ситуацията в селото може да се утежни следващите часове. "В момента нямаме проблеми, притесняваме се от това, което идва, а то е много сериозно", каза Тодор Алексиев.

Снимка: Паолина Гогова/Fb

Нивата на река Огоста са завишени над критичните прагове, каза за БТА и областният управител на Враца Георги Митов. По думите му към момента на места има залети дворове, но положението не е тежко. Започналото изпускане на вода от язовир "Огоста" обаче неминуемо ще доведе до още по-голямо повишаване на нивото на реката и заливане на площи. "На места се изграждат диги и се евакуират животни и хора, които са в близост до реката", обясни областният управител. Той допълни, че язовирът ще бъде изпускан поетапно, а първото голямо количество вода се очаква да стигне до с. Хайредин около 22:00 часа.

Снимка - БТА

Георги Митов съобщи още, че нивото на р. Скът при с. Нивянин е започнало да спада. По думите му очакванията са тази вълна, която е в момента, да е най-високата и придвижвайки се към Мизия, да не набере толкова голямо количество вода, за да създаде проблеми както предходни години. В село Нивянин има залети дворове, които са в близост до реката, каза още областният управител на Враца.

На територията на общините Враца, Криводол и Мездра от петък през нощта има обявено частично бедствено положение заради поройните дъждове паднали на места през последните 30 часа. Най-тежко е положението във врачанското село Лиляче и мездренското Лютидол.

Министерски съвет: Областите Монтана и Враца в готовност за евакуация на селата в близост до река Огоста

Във връзка с проливните дъждове в Северозапада, правителството взима допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението, съобщиха в събота вечер от пресслужбата на кабинета.

Създадена е организация при нужда от евакуация на градове и села в непосредствена близост до река Огоста. Областните управители на областите Монтана и Враца са в готовност да евакуират жителите на село Хайредин (врачанско) и на град Бойчиновци, селата Портитовци, Ерден, Кобиляк и Лечево, и ниските части на селата Мърчево, Владимирово и Грошмин (монтанско).

Снимка: Мариана Генова /Fb

Решението за евакуация ще се вземе в случай, че по разпореждане на "Напоителни системи" се наложи да се покачи нивото на река Огоста заради контролирано изпускане на водите на язовир Огоста.

Река Елешница е преляла, местните са се самоорганизирали и пълнят чували с пясък, стана ясно в събота след 22 ч.

По думите на местни жители на село Елешница, едноименната река е преляла по-рано днес. Хора от района са се самоорганизирали, пълнят чували с пясък и ги поставят по брега на реката.

Има паднали дървета и залети дворове и градини. В момента продължава да вали дъжд.

Местните разказват, че нивото на реката леко е спаднало, а нататък, към село Потоп, всичко било залято.

Община Хайредин обяви частично бедствено положение, превантивно има евакуирани хора

Община Хайредин обяви частично бедствено положение, което се отнася за две населени места - общинския център и с. Михайлово, съобщи за журналисти кметът на общината Тодор Алексиев. Причината е започналото поетапно изпускане на язовир "Огоста" край Монтана и очакваното покачване на нивото на реката, която минава край двете врачански села. По-рано бяха изведени и животните от четири стопански обекта, каза още кметът.

В момента на територията на област Враца частично бедствено положение има в общините Криводол, Мездра и Враца.