Дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина, която вчера катастрофира в курорта Боровец, а дрегерът й отчете положителна проба за употреба на алкохол над 1,2 промила, е била задържана за 24 часа по Закона за МВР.

Автомобилът "Сузуки", с който се е придвижвала тя, е отнет от полицията, както предвиждат промените в Наказателния кодекс, взезли в сила от началото на август. По случая вече е образувано и досъдебно производство.

Инцидентът стана вчера около 15.20 часа на паркинга на хотел "Мура" в Боровец. 51-годишната Калина Сакскобургготска-Муньос искала да излезе от паркинга, като шофирала на заден ход. Тя обаче се ударила в стена и в бариерата на паркинга. Пристигналият на място автопатрул проверил княгинята с дрегер, като пробата се оказала положителна, а апаратът отчел стойност над 1,2 промила алкохол в издишания въздух. Калина Сакскобургготска е дала и кръвна проба.

По-късно съпругът й Китин Муньос я оправда, като заяви, че е била стресирана, тъй като едното й куче избягало и тя не могла да го открие. По думите на Муньос, съпругата му била изпила чаша вино.

"Може да е изпила една чаша вино, но това не е пиене на алкохол. Това е нищо. Инцидентът е малък. Съпругата ми е изгубила кучето си. Много го обичаше. Има три кучета. Все още не можем да го открием. Тя е под стрес. Цяла сутрин обикаляхме Боровец. При паркиране е ударила колата, виждате", заяви пред журналисти Китин Муньос. 

По закон за шофиране с и над 1,2 промила алкохол се носи наказателна, а не административна отговорност. Освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева след промените в Наказателния кодекс, влезли в сила от началото на август, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.