90-годишна жена е загинала вследствие на пожар, избухнал тази нощ в хоспис в шуменското село Мадара, съобщиха от полицията. Най-вероятната причина за пожара е късо съединение в електрически дюшек.

Сигналът за пожара е подаден тази сутрин в 4:10 часа. На място са изпратени два екипа на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен. След намесата на огнеборците пожарът е локализиран и потушен, като не е допуснато разпространението му в сградата. 

В стаята на жертвата са унищожени хранителни продукти и мебели. 90-годишната жена е била от лежащо болните в хосписа. Изяснява се дали е починала от задушаване или от късото съединение в антидекубиталния ѝ дюшек.

Управителят на хосписа д-р Атанас Атанасов коментира пред БНТ, че реакцията на персонала е била бърза. По думите му, имали герой в хосписа - човек от персонала, който е реагирал адекватно на ситуацията. Д-р Атанасов обаче не разкрива подробности за злополучния инцидент. Добавя само, че много от настанените там не са разбрали за инцидента, но за сметка на това цяла сутрин отговарял на обаждания на близки на настанените. 

Образувано е досъдебно производство. Предстои да се направи проверка дали са спазени противопожарните норми. Според нормативните документи, хосписите се проверяват от пожарната на 4 години.

Традиционно антидекубиталните електрически дюшеци работят посредством малък компресор, като се включват в ел. мрежата.