Вече е локализиран източникът на днешното замърсяване на река Струма, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Перник, цитирани от БНР.

Продължила повече от пет часа проверка е установила, че червеното оцветяване на водите на реката е от канал под жп линията на гара "Разпределителна".  Проверката продължава.

Първоначалните резултати от взетата водна проба са показали завишения по показател електропроводимост. Това е поредното замърсяване на реката на територията на град Перник.

По искане на РИОСВ от Изпълнителната агенция по околна среда ще изследват всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води, както и специфични замърсители, включително тежки метали и приоритетно опасни вещества.

Вчера всички налични експерти от РИОСВ-Перник са били на терен, разпределени в няколко групи. Единият от екипите извърши проверка в "Стомана индъстри" и "Колхида метал". При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване на отпадъчните води и на двете дружества.Всички налични експерти от РИОСВ-Перник бяха на терен, разпределени в няколко групи. Единият от екипите извърши проверка в "Стомана индъстри" и "Колхида метал". При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване на отпадъчните води и на двете дружества.

Преди дни при Апелативна прокуратура-София бе образувано досъдебно производство за замърсяване на язовир Пчелина и река Струма.