Избягалата змия в пловдивския търговски център "Гранд" е боа удушвач. Собственикът й заяви, че тя е дълга около 130 см и тежи 8 кг. Влечугото, което успя да избяга от зоомагазина, още не е открито. Сигналът бе подаден днес около 11.30 часа.

По обяснения на продавача в зоомагазина, боата е нахранена добре, което означава, че може да не се появи в следващия един месец, съобщиха "Трафик Нюз" и "Plovdiv24". 

"Змията висеше от окачения таван, но не за дълго. После отиде към тоалетните. След това дойдоха охрана, полиция и всички институции", сподели очевидец.

"Боата не е отровна, но при контакт хапе, за да се защити. Би могла да е агресивна, но хората да не изпадат в паника", обясни пред "24 часа" директорът на Природонаучния музей в града на тепетата гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Той препоръчва да се търси медицинска помощ, ако човек бъде ухапан от боа, за да му бъде обработена раната.

"Тази змия не напада, ако не бъде провокирана", казва д-р Тодоров, който преподава зоология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

По думите му боата се храни с дребни бозайници - предимно плъхове и малки зайчета, които хваща, удушва и ги гълта цели. Според д-р Тодоров това е вид, който се катери по дърветата. Живее в Централна Южна Америка и е често срещана в терариумите. Достига до 2 метра дължина.

В момента издирването й продължава. На място са пожарникари, полиция, зооспециалисти. Отцепен е част от втория етаж.

"Може да се появи най-ненадейно, където най-малко очакваш", предупреждава д-р Огнян Тодоров. И допълва, че този вид змии могат да издържат без храна в продължение на 12 месеца. Живеят до 40 години.