Група мъже с джипове нападнаха и биха стопани на хижа до Своге, разказват пострадали във фейсбук групата "Хижа Лескова". По думите им, не е имало кой да им помогне, тъй като полицията е била прекалено заета с охраната на изборния ден, когато е станал инцидентът.

По разказа на потърпевшите собственикът на хижата е приет в УМБАЛСМ "Пирогов" с множество наранявания и черепно-мозъчна травма. Имало е съмнения за мозъчно сътресение, но той е без опасност за живота, съобщиха от болницата. 

Хижата е била изпочупена и ограбена, а хората - пребити. "Нанесени са телесни повреди, огромни материални щети, открадната е техника на голяма стойност, сред която и лични вещи", пишат в социалната мрежа.

Сигналът за за нападение, побой и повреда на имущество в сградата на хижата е подаден в полицията около 15:00 часа следобед на 2 октомври. Извършителите са установени и се разпитват от разследващите, допълва БНР. 

Работещите в хижата разказват в социалната мрежа, че нападателите са мъже от "местна група пияни вандали с джипове от Ботевград, разчитаща на числено превъзходство срещу нас. За момента не можем да разкриваме подробности, тъй като ще се образува досъдебно производство". Те твърдят, че полицията не е създала достатъчно добра организация в първите часове след инцидента -  липсвали екипи на МВР в изборния ден.

На същия ден е подаван сигнал на тел.112 за навлизане в имота, оспорване на собствеността, агресивно поведение и заплахи с подробно описание на ситуацията и извършителите. "Многократно ни беше отказано да качим представител на органите на реда от РПУ Своге, поради недостиг на екипи в изборния ден. При наличие на достатъчно време (часове) за реакция от тяхна страна, не бе създадена организация между РПУ Своге и колегите им от Ботевград, нарушителите да бъдат блокирани и арестувани на слизане от хижата с откраднатите вещи. Разочаровани сме също от не толкова адекватната реакция на тел.112, липсата на организираност и последователност и омаловажаването на ситуацията", пишат още в групата "Хижа Лескова".

От там разказват, че се опитали да подобрят условията на хижата, "да осигурим присъствие през цялото време, вложихме лични средства и много, много часове работа, но трудът ни в продължение на 2 години беше унищожен за секунди. Благодарим на всички, които ни подкрепяха през този период. За момента, обаче, нямаме сили и мотивация да се борим за тази кауза".

В момента хижата не е годна за пренощуване заради нанесените материални щети и разрушения. Телефонът там е сред откраднатите вещи, оплакаха се още хижарите. Случаят се разследва.