Към България все още нямаме и се надяваме, че няма да има мигрантски натиск. Това заяви директорът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков на брифинг тази сутрин.

Тази нощ е имало единични случаи на опити за преминаване на границата, но те не са по-различни от предишни дни.

"Към настоящият момент обстановката по българо-туската и българо-гръцката граница е спокойна." Това увери на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево" директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

Той обяви още, че до този момент е имало два опита за преминаване браздата край "Капитан Андреево" с изключително малко хора. За сега няма миграционен натиск към българската граница. Има засилено движените на групи в посока гръцката граница.

Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Тодор Гребенаров заяви, че за сега на се е налагала намесата на жандармерията. Той увери, че служителите ще останат командировани до когато е необходимо. "Откакто е тръгнал мигрантският поток няма открити бежанци по автобусите, тировете и автомобилите" - заяви още Гребенаров.

Заради ситуацията малко е затруден пътникопотокът, влизащ в България, защото по колите може да се укрити хора и граничарите са длъжна да правят повече щателни проверки. Към момента на границата се изпратени служители на Жандармерията и служители от "Национална полиция". Службите отново изразиха готовността си, при нужда, да поискат помощ от българската армия. Също така през нощта е пристигнало и водно оръдие.

Правителството изпрати в петък армията, жандармерията и граничната полиция по границата с Турция в очакване на мигрантска вълна, след като Анкара обяви, че повече няма да спира мигрантите към Европа.

Турски медии съобщиха в петък, че към България и Гърция са се насочили стотици мигранти, а вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов заяви, че гранична полиция не е допуснала да преминат турската граница две групи, по около 30 човека всяка.

Анкара обяви, че няма да спира мигрантите към Европа, след като подкрепяните от Москва войски на сирийския президент Башар Асад убиха 33 турски войници в провинция Идлиб.

Мигрантски натиск по българската граница няма, потвърди и вицеопремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Риск и повод за паника няма благодарение на работата на граничните служби и политиката, която води страната, категоричен е Дончев.

Вчера ЕК анонсира, че ако има нужда от помощ, България ще я получи. Към момента се справяме, подчерта вицепремиерът.