Голяма ВиК авария в Пловдив. Цяла "Тракия" е без вода. Намалено е водоподаването в целия град. Изключени са две от четирите помпени станции. Това съобщи в четвъртък привечер bTV. Аварията е на изхода на Пловдив. При демонтирането на стар железен мост, част от него пада върху главен водопровод.

Кметът Здравко Димитров координира действията по справяне със ситуацията в Пловдив.

В целия град водоподаването е намалено. Налягането е едва една атмосфера и вода стига само до третия етаж на жилищните блокове.

Причина за това е инцидент, настъпил около 17:30 - 18:00 часа при премахването на железопътния мост в източната част на града по проекта на НКЖИ. Служители на наетата фирма изпълнител не са спазили необходимата технология и са прерязали захранващия водопровод. Сигналът е получен във ВиК към 19:00 часа и веднага са информирали кмета. "Правим всичко възможно да овладеем ситуацията и възможно най-скоро водоподаването да бъде възстановено в целия град", увери Здравко Димитров.

Над 20 души от ВиК се опитват да спрат изливането на огромно количество питейна вода в река Марица. На място има полицаи, виновниците за инцидента също са там, случаят се разследва.

"Получих уверение от ВиК, че тази вечер ще бъде възстановено водоподаването в града. В районите "Тракия" и "Източен" налягането ще бъде слабо. В непрекъсната комуникация съм с институциите и благодарение на съвместните ни усилия кризисната ситуация е овладяна. Утре ВиК започват действия по възстановяване на щетите", написа кметът около 22 ч. във фейсбук.