Голям пожар гори в търговски склад в столичния квартал "Красна поляна" 2. Огънят обхванал сградата, която се намира близо до бензиностанция на бул. "Никола Мушанов", е овладян само от три страни и гасенето ще продължи до сутринта, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

"По време на пожара нямаме информация вътре да е имало хора. Около пожара е имало един от охраната, който е леко пострадал - обгазен. Прегледан е в "Пирогов" и е освободен. Още един пожарникар има, който е леко пострадал. В момента е в "Пирогов", правят му се манипулации без опасност за живота. Всеки момент очаквам да кажат, че и той ще бъде освободен. Двама са пострадали", уточни той пред журналисти.

"Цяла нощ ще продължи гасенето, за да можем утре сутринта да осигурим нормални условия на следствените групи да извършат своята дейност, за да вървим към установяване причините за пожара. Пожарът е под контрол. Не е угасен, но няма повече няма да се разпространява и не представлява опасност за живота и здравето на хората. По първоначални данни загубите са сериозни. Тепърва със собствениците ще уточняваме", каза още Николов.

По думите му най-вероятно утре около 08.00 часа ще започнат действията по огледа на мястото.

Снимка: bTV

На място са 17 противопожарни автомобила и над 100 пожарникари. Кметицата на София Йорданка Фандъкова също отиде там.

Засега няма никаква какви са причините да избухнат пламъците, но се проверява версията за умишлен палеж.

 Тази вечер към 20.00 часа бил получен сигнал за пожар и натам веднага са насочени 10 пожарни екипа и линейка, а мястото - отцепено от полиция, съобщи пресцентърът на ведомството. Пристигналите пожарникари са установили, че гори склад за храни и напитки и сграда към него, огънят се е разпрострял на площ от около декар и половина. По неофициална информация става дума за известната фирма "Аванти", която има десетки магазини в столицата, в които продава на ниски цени.

Пожарогасителните действия се ръководят лично от директора на столичната пожарна ст. комисар Веселин Гетов, към който е и формиран временен оперативен щаб. От Столична община допълнително са осигурени водоноски. 

Снимка: bTV

Създадена е организация за овладяването на пожара, няма опасност за населението, каза пред "Фокус" комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Допълнително от Столична община са пратени 5 водоноски. Създадена е организация за овладяването на пожара и неразпространяването му към съседни обекти - складове, производствени помещения, болница и бензиностанция. 

Д-р Анелия Рачева, административен директор на болницата "Надежда" заяви пред БНТ:

"В момента на възникване на пожара е имало 67 пациенти, от които 29 новородени. В рамките на 10-15 минути всички те под строга организация на екипа, който е присъствал в болницата, са били евакуирани в северното крило на сградата, тъй като южното е това, което е близо до пожара. Към момента нямаме пациенти, които да са на активна реанимация или на системи.

Аз видях само облаци дим отначало и после лумна огънят. Благодарение на нашите екипи включиха маркучи и изолираха болницата от възможни палеж и това беше. В този склад никога нищо не сме виждали, той е затворен изцяло - до колкото знам с търговия на едро се занимават".

Рачева уточни, че по време на пожара е започнало раждане.

"В момента се ражда животът, побеждавайки всички страхове. Нямаме пациенти, които да са пострадали от страх, уплах или от някакво натравяне. Пациентите са спокойни. Разрешихме достъп на близките им, за да се чувстват още по-добре и те, и близките им" , допълни тя, цитирана от "24 часа".