Голям пожар избухна в Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Монтана. Огънят е забелязан малко след 16:00 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Гъст черен дим се носи над депото. Пламъците са обхванали около декар и половина площ. Горят стари автомобилни гуми и отпадъци.

Три екипа на пожарната, фадроми и водоноски на община Монтана и друга техника се борят на място със стихията. Гасенето се затруднява от източен вятър, който духа с пориви от 6-8 метра в секунда и разпалва огъня. Димът от пожара се вижда от няколко километра разстояние. Причините за пожара в депото за сега не са изяснени, води се разследване, обясниха от полицейската дирекция.

Няма опасност за населението. От РИОСВ изпратиха екип на място.

Областният управител на Монтана Валери Димитров заяви за БТА, че към момента пожарът е локализиран и даде отлична оценка на работата на пожарната, общината и полицията за съвместната борба с огъня. Той заяви, че не очаква сериозни последици за околната среда, но резултатите от направените днес замервания на въздуха ще бъдат оповестени утре.

Сметището, в което депонират своите отпадъци 12 общини от областите Монтана и Враца, е разположено в подножието на планината Пъстрина край Монтана и близкото село Крапчане. Изградено е със средства от ЕС и е един от първите успешно реализирани проекти в региона.