Големите температурни разлики във и извън тунела са довели до повреди в двигателите на няколко локомотива, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

Без светлина, храна и вода са прекарали миналата нощ двете хиляди пътници от четири експреса Евростар, блокирани в задушния тунел под Ламанша поради повреди, предизвикани от лошите метеорологични условия.

"Токът беше прекъснат, останахме без светлина, без климатизиран въздух, храна и вода. Наложи се сами да отворим аварийните врати. Децата спаха направо на пода, чувстваха се зле. Беше пълен кошмар", разказал пред журналисти Ли Годфри, който се връщал със семейството си от Париж с една от композициите.

В техния вагон пътувала възрастна дама в инвалидна количка и бременна жена. Мнозина от пътниците получили астматични пристъпи, страдали от световъртеж. Според Годфри, хората не знаели как ще се развият събитията и това предизвикало истинска паника. Семейството на Годфри се прибрало в Лондон цели 14 часа, след като отпътувало от Франция.

По обед бе възстановено движението на товарните влакове в тунела.
Първоначално компанията възнамеряваше постепенно да възобнови движението на пътническите влакове утре, но сега обяви, че това няма да стане.

Утре сутрин ще бъдат пуснати пробни влакове за проверка на условията по линията. Компанията изрази надежда пътническите услуги да бъдат възобновени от понеделник.

"За 15 години не се е случвало подобно нещо. Повредиха се пет влака в тунела между 20.30 и 23.30 ч. снощи. В Лондон пристигнаха около една трета от общо 2000-те пътници, които бяха блокирани в тунела", заяви пред АФП заместник-директорът на Евростар Никола Петрович.

Това е първата подобна авария от влизането в експлоатация на тунела през 1994 г., посочва ИТАР-ТАСС.