Плаващият под флага на Руската федерация ферибот "Славянин" се е сблъскал тази нощ с друг плавателен съд на 46,6 nm източно от с. Тюленово, община Шабла, съобщи БНР. Два плавателни съда са се сблъскали в Черно море източно от нос Шабла, потвърди за БТА Христо Христов, председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Инцидентът е станал малко след 2 часа. При сблъсъка няма пострадали хора или разлив на гориво. Нанесени са единствено материални щети върху корабите.

Докладвано е, че инцидентът става с плаващия под флага на Палау кораб за генерални товари NEW RAOUF (IMO: 8342375). Вторият съд е тръгнал от украинското пристанище Измаил с направление Босфора. Не може да се потвърди официално, че това е плавателният съд, участвал в сблъсъка, допълват от първоизточника на новината - специализираният сайт за морско дело Maritime.bg.

Фериботът "Славянин" получава пробойна в левия борд в района на мидела, нахлула е задборна вода и съдът е получил крен от 2 градуса, наводнени са три баластни танка, но машинното отделение не е пострадало. 

Взето е решение той да се върне към Варна, където да се извърши инспекция.

"Славянин" плава под флага на Руската федерация. Той превозва газ в жп цистерни от Русия за България, като след престоя си във Варна е потеглил за Кавказ, допълни БНТ.

Корабът, който го е блъснал - NEW RAOUF, плава под флага на Палау. Той е избягал от мястото на инцидента и в момента плава към Босфора, където вече го чакат турските власти.

Часове по-късно "Славянин" акостира във варненскито пристанище. "Целостта на "Славянин" е нарушена и в него прониква вода. И в момента има човек на кораба, който го посреща и оглежда. Направена е оценка на състоянието на кораба и е решено, че може да бъде приет във Варна за ремонт. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата. Гарантирам, че опасност за околната среда няма", подчерта пред медиите капитан Валентин Енчев.

Корабът редовно посещава пристанище Варна, като снабдява с газ и други товари, припомни той.

По думите му, остатъкът от товара - празни цистерни, вече е разтоварен. Корабът е повреден, но е устойчив, затова взех решение да бъде приет и да застане на кей във фериботния комплекс, допълни Енчев. Той уточни, че по думите на корабособственика това е най-добрата възможна опция.

Първата версия за инцидента е неспазване на правилата за разминаване. Според кап. Енчев тя е и най-реалната. Тепърва обаче предстои да бъде направен анализ от Националния борд за разследване. Представител на Морска администрация вече е на борда. Енчев допълни, че предстои да бъде свален видеозаписът от движението на корабите и ще се изясни кой не е спазил правилата при разминаването.

Другият кораб , който е плавал под флага на Палау, изчезва по време на инцидента, и с това е нарушил международни конвенции. Той в момента пътува към Босфора. "Турските власти са уведомени, те ще му извършат инспекция", уточни капитан Енчев.

Националният борд за разследване ще започне анализ на инцидента. В разследването ще се включи и Морска администрация. Първата версия, по която се работи, е неспазване на правилата за разминаване, съобщи капитан Енчев.

Ферибот "Славянин" (SLAVYANIN, IMO: 8300169) е построен през 1984 г., плава под флага на Руската федерация. Съдът има дължина 150 м., широчина 21 м. и дедуейт 6258 т. Корабът е собственост и се менажира от базираната в Темрюк ANSHIP LLC, според данни на "Equasis".