Поне един човек е загинал, а десет души са ранени, двама от тях тежко след множество експлозии и пожари в три градчета северно от Бостън в щата Масачузетс. Властите приканиха жителите на населените места да се евакуират, съобщи щатската полиция, цитирана от Франс прес и БТА.

Според местни медии причината е пробив на газопровод заради твърде високо налягане. Най-малко една къща е разрушена.

Спасителните служби са регистрирали 70 пожара, експлозии и проверки за изтичане на газ в градчетата Лорънс, Андовър и Северен Андовър. Полицията съобщи за пожари в най-малко 39 къщи.

Местен началник на пожарната служба оприличи това "съкрушително събитие" на Армагедон, предаде BBC.

Работя почти 39 години в пожарната служба и такова нещо не съм виждал през цялата си кариера, каза шефът на пожарната служба на Андовър Майкъл Мансфийлд.

Множество евакуации протичат във всички квартали, където се усеща миризма на газ, съобщи в Туитър полицията и добави, че още е рано да се обсъжда причината за злополуката.

Трите населени места се намират на около 40 км от Бостън, общото им население е 146 000 души.

Местните власти обаче приканиха жителите, които са клиенти на компанията за природен газ "Колумбия газ", незабавно да напуснат домовете си.

Същата компания беше съобщила по-рано в сайта си, че извършва ремонтни дейности по свои газопроводи в редица населени места в щата Масачузетс.

Федералната агенция за безопасност на транспорта, която разследва и инциденти с тръбопроводи, съобщи в Туитър, че изпраща свой екип на място по-късно днес.